Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Csak szerintem hatnak demotivá...

Csak szerintem hatnak demotiválóan az évről-évre könnyebb érettségik?

Figyelt kérdés
Nemrég néztem 40 éves érettségi sorokat, ott tényleg elvárták a tudást, de a manapság inkább csak kompetenciateszt az egész. A mai közép matek feladatai is csak fél liter tömény után adna kihívást bárkinek is aki elvégezett 10(!) osztályt. Így az egész érettségi elveszti értelmét, mivel akik magasról sz**nak az egészre, azok is könnyedén elérik az elégségest. Szerintetek is ráférne már egy reform a közoktatásra?

2014. máj. 6. 15:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
mentalitást*
2014. máj. 6. 22:51
 12/21 anonim ***** válasza:

Az a demotiváló, hogy az érettségi színvonal egyenes arányosságban csökken a tanárok tanításával.

diákok 4-5 ezreket fizetnek külön órákért, felháborító.

2014. máj. 7. 00:01
 13/21 anonim ***** válasza:
76%

„Igazad van, inkább elmegyek a "bányába" és hagyom, hogy az ilyen abszolút semmi együttérzéssel megáldott személyek, mint te kerüljenek be helyettem az egyetemre, csak azért mert voltam olyan szerencsétlen, hogy elnéztem dolgokat és nem lesz meg a 60%-om.”

A 40 százalék pontveszteség nem az elnéztem dolgokat kategória, hanem a baromi sok mindent nem tudtam kategória. Esetleg a leblokkoltam, bepánikoltam stb. kategória. És bocs, de nem helyetted kerültem be az egyetemre! Orvostanhallgató vagyok. Nálunk nincs olyan, hogy bocs elnéztem. Hallottál arról a rezidensről, aki elnézte a vércukormérő jelzését? Apró hiba, egy ember meghalt. Persze ez egy sarkított példa, de minden normális szakmában van olyan, hogy egy elnéztemnek komoly következményei vannak.

Ez a magyar mentalitás duma pedig szánalmas, és hatalmas közhely. Megjegyzem, ez pont hogy nem magyar mentalitás, hanem nyugati. Valamit vagy meg tudsz csinálni, vagy nem. A miértek a kutyát nem érdeklik. A magyar mentalitás az, hogy nem gondolkozunk előre, elcseszünk dolgokat, majd másokat hibáztatunk és másra vagyunk dühösek a saját hülyeségeink miatt, és mástól várjuk, hogy húzzon ki minket a dagonyából ahelyett, hogy mi kimásznánk belőle önerőből. Na ez a magyar mentalitás, lásd devizahitelek és hasonló esetek. Továbbá nem kell elmenni a „bányába”. Ha nem lett elég jó az érettségid arra, amire kellett (nem tudom, hova akarsz menni) akkor jövőre megpróbálod újra a felvételit, a köztes időt pedig értelmesen eltöltöd. És nem igaz, hogy nincs bennem együttérzés. Sajnálom azokat akiknek nem sikerült az érettségi úgy, ahogyan szerették volna és egyébként keményen tanultak rá.

2014. máj. 7. 00:05
 14/21 anonim ***** válasza:

"Az a demotiváló, hogy az érettségi színvonal egyenes arányosságban csökken a tanárok tanításával."

Ez viszont jogos. De azt is érdemes megnézni, hogy miért van ez. Egyrészt a tanárok nincsenek megbecsülve, másrészt viszont érdemes azt is megnézni, hogy milyen emberek végeztek az elmúlt években tanárként... Hála annak, hogy az egyetemi képzések elvégzéséhez (kivéve mérnök és néhány term. tud. szak) seggen kívül SEMMI nem kell, és a csodás felvételi eljárás miatt, szó szerint minden hülyét felvesznek.

2014. máj. 7. 00:13
 15/21 Tom Benko ***** válasza:

Nem csak szerinted. Kezdve ott, hogy lassan már a segédmunkásnak is érettségi fog kelleni, az érettségi szépen elveszíti az értelmét. Reform nagyon ráférne a közoktatásra, de egyelőre minden reformkísérlet csak rontott a helyzeten, mivel egyszer sem az érintettekkel egyeztettek. A reformot pedig a ritkán emlegetett általános iskolákban kell elkezdeni, mivel ott kapják meg a gyerekek az alapokat, amikre építeni kellene.

Az érettségi feladatsorokkal egyébként a fő probléma pedig az, hogy rendkívül rapszodikusan változik az utóbbi időben a nehézsége.

Amúgy én is örülnék, ha kevesebben, de jóval megalapozottabb tudással érettségiznének le. Azt pedig el kell tudnia fogadni egy embernek, hogy valamihez nem ért, és, ha szüksége van rá, tennie kell érte. Az, hogy mást okol a balpéniszsége miatt, nem igazán nevezhető konstruktív tevékenységnek.

2014. máj. 7. 09:29
 16/21 Sidel ***** válasza:
100%

Azért a matek emelt nem egy olyan, amiből bárki könnyedén 90% fölött teljesít. Én se tartom rossz matekosnak magam, faktra is jártam, most pedig a BME-re. Kisebb gondjaim ugyan voltak az egyetemen, de attól, hogy nem sikerült túl jóra annak idején (két éve) az érettségim, elég jól elboldogultam a matekos tárgyakkal.

Viszont a középszintűekkel szerintem tényleg kezdeni kéne valamit. Azért az vicc, hogy töriből a tudásom nullához konvergált és még így is 5-ösre érettségiztem belőle...

2014. máj. 7. 10:27
 17/21 anonim válasza:
55%
Engem te demotiválsz.
2014. máj. 7. 19:40
 18/21 anonim ***** válasza:

#13-as

Ahhoz képest, hogy orvosnak készülsz elég sok mindent kellene tanulnod még empátiából, mert tudod ezen a pályán a sok biokémia, megy egyéb tudás mellett annak az elsajátítása sem utolsó dolog. Szóval erősen ajánlom, hogy gyúrj még rá egy kicsit.

Az, hogy az utolsó sorba odabiggyeszted, hogy egyébként sajnálod azokat akiknek nem sikerült az érettségi egy kicsit ellentmond azzal az 50 sorral, amit már előtte leírtál, ahol a végtelenségig alázod azokat, akiket te "SZEMÉT"-nek tartasz. Gratulálok, csak így tovább! Biztos nagyon fognak majd szeretni a pácienseid.

2014. máj. 11. 19:00
 19/21 anonim ***** válasza:

Kedves előző, aranyos az öncélú személyeskedésed. Csak egy valamit árulj el? Mi köze van az érettséginek ahhoz, hogy én hogyan viszonyulok a betegeimhez?

Ráadásul nem tudod mi az az empátia.

"Empátia az embernek az a képessége, hogy egy másik ember szempontját felfogni és megérteni képes. Másképpen az empátia azon képesség, amely lehetővé teszi, hogy átéljük mások érzelmeit, affektív tapasztalatait."

Mondok egy példát, van egy tipikus bunkó alkoholista beteg(fiktív). Ki nem állhatom, mert tiszteletlen és nem működik együtt. Tudod mi az empátia? Az hogy ő ebből semmit nem fog megérezni, mert úgy viselkedek vele, ahogy én elvárnám azt egy orvostól, ha én lennék beteg! Az empátia egy színjáték semmi több. Amire te gondolsz az az együttérzés, ami van olyan beteg, akinek az esetében jelen van bennem, van akinek az esetében nincs. Az alkoholisták esetében például csak ritkán van meg. Ez beteg függő. Nos az érettségizők esetében nem akarok empatikus lenni. Együttérezni pedig csak azokkal tudok, akik normálisan készültek életüknek eme megmérettetésére. Továbbá nem mondtam ellent magamnak. Én csak azokkal érzek egyet, akik normálisan felkészültek az érettségire, és normálisan tanultak rá. Akik nagy ívben letojták az egészet azok nem érdekelnek. Sőt megérdemlik a sorsukat.

Ami pedig engem és a betegeimet illeti, kifejezetten kedvelni szokta a betegek, mert empatikus vagyok. MERT AZ A DOLGOM. Azt viszont nem értem, hogy a tipikus nagyképű, érettségiző, az egész gimit végigbulizó, majd az érettségit elcsesző csürhével miért is kellene empatikusnak lennem.

Egyébként pedig, ha kíváncsi vagy rá, kifejezetten kedvelni szoktak a betegek, és ezt nem csak én látom így, hanem a tanáraim és a csoporttársam is meg szoktak ebben erősíteni.

2014. máj. 11. 22:24
 20/21 anonim ***** válasza:
Bocs az ismétlésért. Menetközben átszerkesztettem és bennmaradt, de gondolom a mondanivaló érthető.
2014. máj. 11. 22:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!