Kedves debreceni és marosvásárhelyi orvostanhallgatók! Válaszolnátok nekem néhány kérdésre?
Debreceni Egyetem:
Érettségiznünk kellett, és annak az eredménye alapján vettek fel. Ezt a bentlakás-kintlakás dolgot nem teljesen értem, bocsi :D Én debreceni vagyok, itthon lakom. Sokan vannak kollégiumokban, amik az egyetemhez tartoznak, illetve vannak olyanok is, akik albérletben laknak.
Elégedett vagyok magammal, bár szerintem ennek túl sok köze nincs az egyetemhez. A tárgyak félévenként változnak, az első 2-3 évben nagyrészt elméleti alapozótárgyak vannak mint biokémia, élettan, anatómia, pathológia. Utána belgyógyászat, ami utána hatodévig végigkísér, illetve egy csomó másból is vannak tárgyak a szülészettől a fogászatig. A tanárok - mint az élet minden más területén - vegyesek. Vannak full gyökerek meg tök jó arcok is, sokszor intézetfüggő a dolog.
Államin kezdtem, de mivel korábban jártam másik egyetemre is, és mivel az állam csak véges számú félévig biztosítja a tanulásom, ezért itt a végére fizetősön vagyok.
Köszönöm!
A bentlakás-kintlakás dolgon az albérletet vagy a kollégiumot értettem, igen.
És vajon ha én itthon érettségizek, átszámítják a jegyemet, vagy hogy megy?
Hű. Köszi a gyors és hasznos választ!
Amúgy még írhattok!
Én a pesti orvosira járok, de egyszer beszéltem egy marosvásárhelyi orvostanhallgatóval a könyvtárban, valami csereprogram keretein belül jött Budapestre. Azt mondta, hogy nincs nagy csapatszellem, mert a teljesítményük alapján szabják meg, kinek mennyit kell fizetnie az egyetemért, így jegyzetet kölcsönkérni, stb elég lehetetlen náluk. Mindemelett szereti nagyon, azt mondta.
A DOTE-sokról túl sokat nem tudok. Medikus kupán (egy sportverseny a 4 orvosi között) mindig roppant hangosak, de látszólag nagy az összetartás náluk, és szeretik. Mint ahogy mi is szeretjük a SOTE-t, és egy SZOTE-st sem hallottam még panaszkodni Szegedre. Meg persze a POTE-sok is megvannak. Gondolom Marosvásárhely sem lehet rossz, de ott tényleg eléggé más a rendszer, ha jól tudom.
Kérdezz rá erre a felvi.hu-n, tudd meg, hogy államira felvennének-e Magyarországra rendesen. Ha igen, akkor döntsd el, hol tudnád inkább elképzelni a jövődet, és az alapján dönts. Ha Erdélyben akarsz maradni, akkor hasznosabb lenne Marosvásárhely, mert bár a képzés magyarul van ott is, attól még lesznek román betegeid, jó ha gyakorlod a kommunikációt mindkét nyelven a kórházi gyakorlatok során. Ha viszont itt akarnál élni később, akkor jobb lenne neked egy magyarországi egyetem szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!