Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Erkölcstan, vagy hit-és...

Erkölcstan, vagy hit-és erkölcstan? Melyiket válasszuk a gyereknek?

Figyelt kérdés

A köznevelési törvény szerint „Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része.”

Melyikre írassuk be a gyereket? Erkölcstan órán miről beszél a tanító néni? Ebből a tárgyból jegyet is kapnak a gyerekek?

A döntés számomra azért nehéz, mert mi reformátusok vagyunk, de: az óvodában járt a gyerek református hittanra, de utálta, köszönhetően annak, hogy aki tartotta, az vagy nem tud a gyerekek nyelvén, vagy szimplán nem volt neki szimpatikus, illetve nem szerette az ottani énekeket. Időnként elment inkább a görög-katólikus hittanra, azóta arra jár, ott nagyon jól érzi magát, az énekek is tetszenek neki és az oktató is tud bánni a gyerekekkel. De az iskolában fogalmam sincs, kik lennének a hitoktatók, valószínűleg nem ugyanazok, mint akik az oviban, vagy ki tudja.

A tanító nénik szimpatikusak, de ott meg csak erkölcstan van, és nem tudom, ott miről beszélnek.

2014. márc. 8. 21:56
 1/4 anonim ***** válasza:

Elvileg az iskola ad felvilágosítást arról, hogy milyen felekezet tart hittan órát és hogy ki szokta tartani. Ha ők nem tudják érdemes megkérdezni a lelkészi hivatalban, ott elvileg tudni kell. Az, hogy ugyanaz tartja simán előfordulhat, általában nincs sok hitoktató végzettségű ember egy településen és az óraszámok se túl magasak.

Az erkölcstanról nem tudok nyilatkozni, az én gyermekem ref. hittanra jár, nekünk 5-ben kellett választani. Amúgy tudtommal év végén lehet váltani ha valami nem jön be. Minden esetre rossz hittantanárhoz nem adnám a gyereket, az nagyon sok kárt tud okozni, akkor inkább erkölcstan.

Jegyet kapnak belőle, bár elsőben még nincs osztályzás de később igen.

2014. márc. 8. 22:24
 2/4 anonim ***** válasza:
Ha engem kérdezel, az erkölcstan, amit a szimpatikus tanító néni tart, mindenképpen kellemesebb a gyereknek, mint a bizonytalan (hittantanárokról inkább rosszat hallani) hittan. Az erkölcstanon általános élethelyzetekről beszélgetnek, mint barátság, igazmondás vagy hazugság, jobb helyeken számonkérés nélkül. [link]
2014. márc. 8. 22:51
 3/4 anonim ***** válasza:
Én gorögkatolikus vagyok, nem vagyok hívő (igen ezt rakd össze :D) Én általánosban jártam hittanra (görög kat.) meg elsőáldozás miatt hittanra. Nem volt nyűg számomra, viszont amit hallottam az osztálytársaimtól (más vallás református stb) ők nagyon nem szerették, annyira fanatikusan tanítottak. Mi játszottunk, néha elmondott pár történetet, levontuk a tanulságot, mint akár egy mesében, de nem úgy hogy ISten így Isten úgy , ha hazudsz meghalsz stb..
2014. márc. 9. 12:21
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Azt hiszem, maradunk az erkölcstannál.

2014. márc. 11. 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!