Régi rendszerben elvégzett 3 évnyi egyetemi tanulmányra kérhetek most BSc diplomát?
Nem tudom, milyen egyetemre, karra, szakra jártál, én az ELTE BTK-n vagyok ismerős, ott biztosan nem. Még ha kredites osztatlan képzésben lettél volna, akkor esetleg, de az az előtti rendszer már végképp nem kompatibilis. Eleve a hallgatói jogviszony csak 10 évig tarthat maximum, de 10 év elteltével kitesznek, ha végeztél, ha nem -- de ennek már van vagy 20 éve, ha jól számolom.
Egyébként az elismertetés úgy megy, hogy az elvégzett tanegységeket darabonként, külön-külön kell elismertetni, de ezzel az a gond, hogy a nem kredites, kredites és bolognai rendszerek tanegységei között nincs teljes megfelelés, átfedés. (Pontosabban az utóbbi kettő valamennyire kompatibilis egymással, ebben az esetben kivételesen, engedélyekkel stb. meg lehet azt tenni, hogy ha valaki nem végezte el a kredites osztatlan képzését, pl. letelt a 10 év, és automatikusan megszűnt a hallgatói jogviszonya, akkor a tanegységeit elismerteti bolognában, és akkor kaphat egy BSc diplomát. De a 20 évvel ezelőtti rendszer sajnos ettől már minden tekintetben túl messze van.)
Én ezeket tudom, lehet, hogy más egyetemek más karain, szakjain másként van.
Nem kaphatsz BSc diplomát a 3 év elvégzett egyetemi képzésedre, eleve diplomát csak úgy kaphatsz ha a mostani képzési követelményekben szereplő összes kritériumot teljesíted..mint szakmai gyakorlat, szakdolgozat és összes tárgy...még egy 0 kredites tesi sem maradhat ki különben nem engednek államvizsgázni+ középfokú nyelvvizsga.
Amit tehetsz, hogy újra jelentkezel egyetemre...ugyanarra a szakra -ha van még ilyen szak- és elkezded a tanulást szépen sorban.
Annyi a könnyítés, hogy azokat a tárgyakat amiket még régen teljesítettél és most is szerepel a képzésben, elfogadtatod és abból nem kell vizsgázni meg semmit sem teljesíteni. Előző válaszadó rosszul tudja ha régi még bolognai rendszer előtti képzésben megszerzett vizsgákat is el lehet fogadtatni, bár nem lesz egyszerű a dolog, mert van ahol lazán veszik a dolgot és ha beadod a kitöltött kredit elismertetési kérelmet akkor megkapod, van ahol ragaszkodnak hozzá, hogy a kérelem mellé a meglévő tantárgyhoz/vizsgához tantárgyi tematikát csatoljál azaz pontosan miről szólt a félév tanmenete mert a jogszabály úgy szól, hogy akkor fogadható el a vizsga ha a tematika 75%-ban megegyezik.
Mérget nem lehet rá venni hogy elfogadják a vizsgát régről..persze képzés típusa is válogatja a dolgot..
pl. egy közigazgatási vagy jogi képzési területen biztos hogy nem fogják elfogadni a tárgyak zömét mert ennyit változtak a dolgok, de egy magyar szakon sanszos hogy elfogadják, mert az nem változott.
Azt viszont nem úszod meg, hogy új felvételi, és szépen egyesével végigjárod a féléveket (ha akarod persze a diplomát), nagyobb szerencsével olyan tárgyat is el tudsz fogadtatni ami ráépülős és akkor rövidebb lehet a képzésed mint 3 év...de erre végképpen mini az esély.
Viszont lesznek tárgyak amiket nem tanultál vagy csak valami hasonlót és abból újra rendesen kell majd vizsgáznod...
Nem,nem kérhetsz. Én is régi rendszeres, osztatlan képzéses hallgató voltam. Ha azt félbehagytad, akkor az kiszállt az ablakon. Nem tetted le a végső vizsgákat, szigorlatokat, nem védtél. Az a három év nem felel meg a mostani BSc-nek, aminek a végén záróvizsga van, szakdoga. Már hogy váltanák akkor be a te kettétört tanulmányaidat?
Nem ugyanaz az oktatási rendszer a kettő. Az egyetlen közös pont, hogy mindkettő 3 évig tart, de közük nincs egymáshoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!