Van joga az iskolanak reggel kizarni es kint tartani becsengetes utan erkezoket?
Nézd, en majd' 40 eves vagyok, de meg soha életemben el nem kestem sehonnan. Időben el kell indulni. Nem olyan nehez azt megoldani. Nyilván van olyan, hogy önhibáján kívül késik el valaki, az mas teszta, mintha valaki csak siman magasról tesz a pontosságra.
Mi is kulfoldon élünk, itt fel kilencre kell beerni az iskolába. Ket csengetes van , a masodik utan bezárják az ajtókat, csak az igazgatói iroda előtti marad nyitva - aki késik, ott tud bemenni. Az elso hírlevélben világosan leírtak, hogy a késes amellett, hogy bosszantó es tiszteletlen, zavarja a gyerekek es a tanárok reggeli rutinjat. Haromig csak figyelmeztetés jár, a negyedik el nem engedik a gyereket aznap be az osztályba. Ami itt "könnyebbites" az az, hogy a szulo, vagy akar a gyerek is hívhatja az iskolát pontosan fel kilencig, higy jelezze a késést. Amennyiben telefonál, semmi következménye nincs a késésének.
Vedd elő a házirendet és nézd meg, hogy benne van-e. Ha benne van, akkor azt az iskola fenntartója elfogadta, és akkor nagy valószínűséggel törvényes, de az is lehet, hogy csak elsiklottak fölötte. Ha nincs benne a házirendben, akkor nem is alkalmazhatják. Szerintem jogellenes, mert ha az oktatás kötelező (pillanatnyilag 16 éves korig), akkor abból törvényesen nem lehet kizárni senkit. Balesetveszélyes is, a szülő úgy engedi el a gyerekét az iskolába, hogy ott épületben, felügyelet alatt van, nem pedig az utcán. Harmadrészt pedig: Ha 15 perc elteltével beengednek, akkor semmi értelme nem volt az egésznek, mert így is megzavarja a sok késő az órát, és ráadásul a tananyag első 15 percéből is kimarad. Jobb helyeken ezt úgy csinálják, pláne amióta digitális napló van, hogy percre pontosan könyvelik a késést, és 45 perc az igazolatlan óra.
Amit tenni tudtok: IDB megkeresi az igazgatóságot vagy szülői munkaközösség az igazgatóságot vagy ha nem működik, szülők a Klebelsberget. Az önhibájukon kívül későkkel ezt megcsinálni egyenesen botrány. Fakultációt az alap érettségi tárgyakból kötelező tartani, úgyhogy emiatt is felléphetnek a szülők.
"A férjem egyetemen oktat, de ott a későket elküldi, be sem engedi őket."
Amit leírok, általánosságban értsd.
Békés ember vagyok, de ha félmillás tandíj mellett 3 perc késés miatt a kedves férjed nem engedne be előadásra, vagy szemináriumra, olyan pert kapna a nyakába, hogy még az édesanyja nyugdíja is rámenne a törlesztésre.
Egyéb szankciókat nem említem.
Tudod, lehet, hogy ezt a közoktatásban a tanárbá' megjátszhatja az agyát, de a felsőoktatásban a kedves férjurad abból él, hogy - intézményesített keretek között - vannak fizető ügyfelei (gyengék kedvéért: hallgatók), akik pénzt adnak az egyetemnek azért, hogy a drága kis párod tanítsa őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!