Túl késő újrakezdeni?
25 éves lány vagyok. Érettségi után elvégeztem egy felsőfokú gazdaságis okj-t + üzleti angol nyelvvizsgát, majd utána beiratkoztam egyetemre. 7 félévem ment eddig el rá, de alig haladtam. Az informatika szak sokkal nehezebb, mint képzeltem, már abszolút semmi kedvem hozzá. Nem arról szól, amire gondoltam, hanem jóformán csak a programozásról. Sok tárgyam nem sikerült, ezért átsoroltak költségtérítésesre. Végig betegeskedtem 2 félévet, de ez nem kifogás, mert egészségesen sem ment jól. Annyira megbántam már, hogy nem váltottam rögtön szakot, hanem ennyi évet és pénzt beleöltem. Nem mertem bevallani a családomnak, hogy nem boldogulok, inkább hazudtam és emésztettem, hitegettem magam. Azt meg főleg nem mondtam meg, hogy átsoroltak. Pedig most már kénytelen leszek, mert februárban kezd az új félév.
A legpozitívabb gondolatom eddig az volt, hogy levelezőn elvégzek egy gazdasági szakot munka mellett, hiszen az mindig is ment. Mostanában viszont már az öngyilkosságon jár az eszem. Iszonyúan rossz látni, hogy aki máshová járt, az már rég lediplomázott. Nem tudom feldolgozni a történteket, belerokkantam az egészbe. Nem akarom látni a családom csalódott arcát sem.
Nálunk még elvileg úgy volt, hogy 12 félévet támogat az állam, akár az egészet is felhasználhatom bsc-re. Ezt a tanulmányi osztályon mondták. Még 5 államis félévem lenne, ha nem soroltak volna át. Ha újrafelvételizek, akkor is megmarad az 5 félév vagy már az új rendszer szerint kell számolni? Sokat jelentene nekem, ha igen.
Az új rendszerben is ugyanúgy van az állami támogatás, mint a régiben: 12 félév jár (orvos képzést most hagyjuk), de ahhoz, hogy államin is maradj, tartanod kell egy okés átlagot, azt hiszem, 3.5-öt.
Úgyhogy nyugodtan iratkozz át más szakra, 5 féléved ingyenes lesz a 7-ből, ha végre hajlandó leszel a felesleges hisztik meg kifogások helyett leülni és tanulni.
25 évesen már tényleg sokkal előrébb kéne tartanod, de ez van, ezt elbénáztad, viseld a következményeket és hozd helyre. Dolgozz, mellette levelezőn kezdj valami másba. Gazdasági szakot zárójelben megjegyzem, hogy nem fogsz tudni, mert mind költségtérítéses.
Én is azt javasolom, hogy mindenképpen válts, ennek így semmi értelme. De tényleg jól gondold meg, hogy mire mész. Jól írja az egyik válaszoló, sok olyan szak van, amivel a végén nagyot csalódhatsz.
A gazdasági levelező képzés jó választás. Ha a jelenlegi végzettségeddel el tudsz helyezkedni, akkor az is elképzelhető, hogy a diploma megszerzése után előre léphetsz, és szakmai tapasztalatod is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!