Beadandót kell készitenem, vendéglátói üzleti tervet?
Ugye nem holnapra kell?
- találj ki kétfajta 3 fogásos előfizetéses (=egyszerűbb, olcsóbb) menüt (a-b) kb. 50 főre,
- másik 50 főre 2 fajta a'la karta, valami nívósabbat
Számold ki milyen alapanyagból (norma szerint) mennyi kell belőle, mennyibe fog ez kerülni = alapanyag költség.
Számold még ki, hogy a dolgozók bére + közterhe, az étterem fűtés-világítás költsége, még valami egyéb apró kiadásokra teszel pluszban valamennyit. Mindezt összeadod, visszaosztod a 100 adagra, = bekerülési költség Ft/adag. Ráteszel x % hasznot = bevétel, a kettő közötti különbség az üzlet nyeresége.
Persze ez egy nagyon "favágós módszerrel" készített üzleti terv, attól függően lehet még "símogatni", mennyi időd van rá.
Mert ha pl. az induló gépek, konyhai berendezések, asztalok, tányérok, poharak, stb. árait is számításba kell venned, és a várható bevétel alapján u.n. "megtérülési rátát", vagy valami hasonlót kell számolni, akkor sokkal többet kell körmölnöd.
Jobban jársz a számítások tekintetében, ha a helyiséget teljes felszereléssel béreled.
Viszont most jut az eszembe, hogy nagyon vigyázz a számolásokkal, mert ugy-e az áfa külön elszámolás az állammal, tehát a termékek tényleges önköltségében és az eredménykimutatásba bekerülő bevétel csak az áfa nélküli nettó értéken szerepelhetnek. Az állam felé befizetendő adók + járulékok viszont áfá-val együtt kell (persze jogcímenként kimutatva) hogy szerepeljenek.
Nem sok időd van, először csinálj egy vázat, mert ha belemerülsz a részletek számításába és akkor a végén kiderül, hogy valahol elcsúsztál, és a végeredmény veszteségre jön ki, akkor megbuktál mind vendéglátós szakember.
Még eszembe jutott, el ne csússz a számításoknál, hogy:
a bérleti díj, munkabér, TB. rezsi-költség ezek havi szintű költségek.
Az étlap szerint számolt kaja bekerülési költsége és az árbevétele első nekifutásban elvileg 1 napra szóló tétel, tehát abból egy havi költséget-bevételt kell számolnod ahhoz, minden tétel a helyére kerüljön. És persze nem fog elfogyni minden adag, minden nap, tehát ilyen tekintetben lesz valamennyi veszteség!
ja, és még annyit hogy egy kezdő vállakozó kap valamennyi támogatást hogy elinduljon?
vagy hitelt kellene felvennem, vagy esetleg pályázaton nyerek?
Most mi van???
Vizsgára beadandó üzleti tervet készítettél, vagy kezdő vállalkozóként bankhitelhez csináltuk az üzleti tervet?
Arról nem beszélnék, no meg azt sem mondanám, hogy most indítod, inkább sugallnám azt, hogy ez már egy évek óta működő étterem: ha most induló, akkor még esetleg eszébe jutna a tanárnak, hogy miért nem készítettél cash-flow-t (pénzforgalmi tervet) is. Na az pedig ugye tudod, mennyi melóval jár, járna?
A rávaló volt, előző évek el nem költött adózott eredményéből, családi megtakarításból, akármiből, ne firtassa, itt most csak az üzleti terv a feladat!
...azt is kell késziteni..
de most ennek nem kell tökéletesnek lennie csak lássa hogy dolgoztam vele
feladat hogy 4-en létrehoztunk egy kft-t amiben egy 100 adagos melegkoonyhát...
e szerint:
Az üzleti terv az alábbi főbb tartalmi részekre bontható:
1. Bevezetés
2. Összefoglaló
3. Iparágelemzés (háttérelemzés)
4. A vállalkozás bemutatása (leírása)
5. Működési terv (termelési terv
6. Marketing terv
7. Szervezeti terv
8. Kockázatbecslés
9. Pénzügyi terv
10. Függelék
de nekem sok segitség volt azis amit kaptam, nem fogom túlzásba vinni, csak fáradozni azt fogok rendesen
Köszönöm még egyszer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!