Egy tanár elolvashatja a papíron történő levelezéseket?
Természetesen, hiszen bűnjel!!
Azonkívül: ő a tanár. Ő határozza meg a saját korlátait. Belátása szerint. Neked viszont jogod van a tanuláshoz! És ő ezt biztosítani is fogja, ennek a jogodnak az érvényesítését, mert ez megelőzi minden más jogodat az iskolán belül. Ahogy jónak látja! Ha elolvasással, akkor úgy.
Nem olvashatja el!
Viszont joga van intőt adni, ha óra alatt leveleztetek és nem figyeltetek emiatt illetve másokat is zavartatok...
"...Ő határozza meg a saját korlátait. Belátása szerint..."
Lehet, sok tanár így képzeli, de ez nem így van!!!
A diáknak is vannak személyiségi jogai, amit a tanár sem sérthet meg!
Pl. nem alázhatja meg a tanár a diákot, nem tiporhat bele az önbecsülésébe (pl. azzal, hogy lehülyézi vagy megalázza a társai előtt).
Szóval, nem a tanár határozza meg a saját korlátait!
A tanárnak elsősorban az óra nyugalmát és a tanulás zavartalanságát, a tananyag érthető feldolgozását kell biztosítania. Ha ezt a tanulók levelezgetéssel, egyébb rendetlenségekkel zavarják, akkor azért "büntetés "jár. Persze nem lehet leszidni, a gyereket, lelki sérülést okozva (persze a diák által okozott tanári lelkeket ki védi meg?), nem lehet -legalábbis nálunk-kitenni az óráról, így én az egész osztállyal szoktam iratni az óra anyagából rögtönzést. Ehhez jogom van, felmérni, hogy mennyire értette meg az osztály a magyarázatot-ilyenkor persze aki nem figylt oda az megszívja, sőt az osztály is ellene fordul, mert senkinek nem tetszik a felmérő. Már év elején elmondom: egy mindenkiért, mindenki egyért szabályt.
A kérdésre reagálva: Elvileg nincs jogom beleolvasni a cetlibe, de mivel az óra nyugalmát megzavaró levélkéről van szó, elveszem. Volt olyan, hogy olvasatlanul elégettem, olyan is volt, hogy megnéztem-ilyenkor a tartalma dönt-ha engem sértegetnek benne elintézem az osztállyal, a szabály szerint ( nincs filmnézés év végén- a kiadott háziolvasányok megfilmesített változatait szoktuk megnézni), ha diákot, akkor adom az oszi kezébe-ez az ő hatásköre.
Azért erre nem vonatkozik a levéltitok!
Aki élni akar azzal a joggal, legyen szíves, adja fel postán!
A tanár nem postai alkalmazott! A tanár arra esküdött fel, hogy biztosítsa a gyermeknek a tanulást. Ha a kicsike levelezik, akkor sérül a zavartalan tanuláshoz való joga, és a tanár ezt esküje szerint nem nézheti tétlenül. Viszont a levéltitokra nem tett esküt, mert nem postás.
Ha valaki órán nyílt cetlit küldöz, ezzel vállalja a nyilvánosságot automatice.
Mintha az utcán járna, vagy nyilvánosan szerepelne.
Ha részt vesz a játékban, akkor vonatkoznak rá a játékszabályok.Vagyis ha beül órára és nyitott cetliket ír kódolatlan, ezzel vállalja a nyilvánosságot is egyben.A diyák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!