Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám megérteni a...

Hogyan tudnám megérteni a műveket?

Figyelt kérdés
Elég rosszak a jegyeim irodalomból, mivel nem értem a versek, regények mögöttes tartalmát, csupán a szó szerintit. Szinte falra mászok, amikor a tanár magyarázza, hogy itt nyilvánvalóan látszik, hogy mit akar mondani a költő, holott az nincs is leírva. A szövegértésem különben jó, ismeretterjesztő szövegeket (bármit, ami nem szépirodalom) probléma nélkül megértek.
2009. nov. 22. 20:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Sehogy, ezt vagy tudod vagy nem. EMlékszem gimiben amikor nekem kellett felelni egy versről amit ott láttam először azt meg sem tudtam nyikkani elolvasás után annyira nem értettem. De nyugi, semmi hasznád nem lesz belőle, nekem is simán ötös lett a magyar érettségim
2009. nov. 22. 20:59
 2/5 anonim ***** válasza:

hát, szerintem elég relatív, h ki mit lát egy versben. ezért sem szeretem a magyar irodalomoktatást, mert a tanárok 90%a azt várja el, hogy azt gondold a versről, amit ő. azt h a költő mire gondolt, senki sem tudja. én is falramásztam, mikor az irodalomtanárom egy józsef attila versben megtalálta a kék szín, mint a halál motívumát :D:D

de van rá egy biztos módszer: tankönyv, bemagolod magadnak, hogy a szerző szerint mit tartalmaz a vers, és ennyi :)

meg nálunk felelésnél lehetett szöveggyűjteményt használni, és a srácok mindig beírkálták a verselemzést apró betűkkel a sorok közé ;)

2009. nov. 22. 21:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nagy kár, és igazán sajnálom, hogy a magyartanárod ezek szerint magolást csinál az irodalomból és a műelemzésből.

Nálunk a tanár igazán rendes, azt mondja mindig, hogy az alapvető, egyetemes dolgokat - ilyen pl. a szerkezet: verselés, rímek, felépítés, ismétlések, stb. - mindenképp ugyanúgy mondjuk el, ahogy ő, de... bármit állítunk a versről, novelláról, [akármiről], azt indokoljuk meg, bizonyítsuk sorokkal, mondatrészekkel, szószerkezetekkel.

Szóval vagy bemagolod, amit mond, vagy ha egyszerűen nem tűnik logikusnak, nem illik a saját gondolataidhoz, másfélét gondolsz, mint a tanár [és lehet, hogy igazad van, mert nyilván mindenkinek másképp működik az agya, akár annak a "fránya" költőnek is], megpróbálhatod, hogy a kötelező elemeken túl a többit két-három részlettel bizonyítod, önállóan építkezel, de nagyon odafigyelsz, mennyire erősek az érveid.

Elvileg ha ügyes vagy, nem köthet bele. Tárgyalástechnika, vagy mi ez. ;)

2009. nov. 22. 21:14
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Ja és tényleg, olvasd el többször a verset otthon, felkészüléskor, akár ötször is, hogy ha kinyitod majd, tudd, pontosan hol vannak a bizonyítékaid. :]

Esetleg a tanár magyarázatán kívül használhatsz egynél több tankönyvet is, és azt érdemes elmondanod, amit mindkettő kiemel, ugyanúgy, ami átfedés.

2009. nov. 22. 21:16
 5/5 anonim válasza:
Az előttem szólóval teljes mértékben egyet értek. Én is irodalmat tanítok. Segítségül ajánlom [link]
2009. nov. 23. 08:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!