Hogyan tudnám megérteni a műveket?
hát, szerintem elég relatív, h ki mit lát egy versben. ezért sem szeretem a magyar irodalomoktatást, mert a tanárok 90%a azt várja el, hogy azt gondold a versről, amit ő. azt h a költő mire gondolt, senki sem tudja. én is falramásztam, mikor az irodalomtanárom egy józsef attila versben megtalálta a kék szín, mint a halál motívumát :D:D
de van rá egy biztos módszer: tankönyv, bemagolod magadnak, hogy a szerző szerint mit tartalmaz a vers, és ennyi :)
meg nálunk felelésnél lehetett szöveggyűjteményt használni, és a srácok mindig beírkálták a verselemzést apró betűkkel a sorok közé ;)
Nagy kár, és igazán sajnálom, hogy a magyartanárod ezek szerint magolást csinál az irodalomból és a műelemzésből.
Nálunk a tanár igazán rendes, azt mondja mindig, hogy az alapvető, egyetemes dolgokat - ilyen pl. a szerkezet: verselés, rímek, felépítés, ismétlések, stb. - mindenképp ugyanúgy mondjuk el, ahogy ő, de... bármit állítunk a versről, novelláról, [akármiről], azt indokoljuk meg, bizonyítsuk sorokkal, mondatrészekkel, szószerkezetekkel.
Szóval vagy bemagolod, amit mond, vagy ha egyszerűen nem tűnik logikusnak, nem illik a saját gondolataidhoz, másfélét gondolsz, mint a tanár [és lehet, hogy igazad van, mert nyilván mindenkinek másképp működik az agya, akár annak a "fránya" költőnek is], megpróbálhatod, hogy a kötelező elemeken túl a többit két-három részlettel bizonyítod, önállóan építkezel, de nagyon odafigyelsz, mennyire erősek az érveid.
Elvileg ha ügyes vagy, nem köthet bele. Tárgyalástechnika, vagy mi ez. ;)
Ja és tényleg, olvasd el többször a verset otthon, felkészüléskor, akár ötször is, hogy ha kinyitod majd, tudd, pontosan hol vannak a bizonyítékaid. :]
Esetleg a tanár magyarázatán kívül használhatsz egynél több tankönyvet is, és azt érdemes elmondanod, amit mindkettő kiemel, ugyanúgy, ami átfedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!