Plágium az, ha a ugyanazzal a címmel írok diplomadolgozatot?
Végzősként szakdolgozat megírása előtt állok, és témát illetve címet keresnék ehhez. Találtam ilyen címjegyzékeket, amit egy másik egyetem tett közzé a diákjai számára. Ha tegyük fel nekem ebből a listából megtetszik egy cím, írhatok ugyanezzel a címmel dolgozatot, vagy ez már önmagában plágium?
Természetesen anélkül történne ez, hogy akár beleolvasnék az azonos című dolgozatba, sőt azt sem tudom, hogy választotta e egyáltalán valaki ezt a címet, tehát felhasználásra került e a cím és írt e belőle valaki dolgozatot.
előre is köszi!
Hát ez nagyon függ magától a dolgozattól. Ha a másik címe az, hogy "A T7 RNS polimeráz szekvenciája", akkor nem csak hogy nem érdemes a címet másolni, de a dolgozatot megírni sem érdemes, mert már megírták ugyanazt, és akkor is tuti ugyanaz, ha becs' szóra nem néztél bele.
Ha a cím az, hogy "A hulladékgazdálkodás napjainkban", akkor ez elég tág ahhoz, hogy meg lehessen írni, pláne ha a másik dolgozat 30 éve készült. Ez esetben még talán érdemes a másikat is elolvasni, és hivatkozni arra, hogy mi változott és mi ugyanaz.
Mindazonáltal ha egy mód van rá, én módosítanék a címen egy kicsit, nem a plágium miatt, hanem mert baromi illetlen dolog ugyanazzal a címmel publikálni.
Ja, abszolút egyetértek. Tudat alatt én is így gondoltam azt hiszem ezért is tettem fel a kérdést. Nyilvánvalóan nem lenne ez így helyénvaló, úgyhogy ki találok valamit.
köszi a megerősítést! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!