Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kémiások! Mi alapján jön...

Kémiások! Mi alapján jön sorrendbe az elektronszerkezetnél az hogy 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d stb?

Figyelt kérdés
Ezt be kell magolni? én szeretném megérteni ezért kérdezem, miért a 3p után a 4s-jön és utána a 3d

2013. okt. 1. 17:31
 1/3 anonim ***** válasza:
2013. okt. 1. 17:35
 2/3 anonim ***** válasza:

Engedd meg, hogy vegyem a fáradságot és többet írjak mint a google-bot felettem.

Az elektronfelhő héjakból, azon belül alhéjakból és azon belül atomorbitálokból áll (atompályának is nevezik). Ezek amiket te írtál - 1s, 2s, 2p, 3s stb. - atomorbitálok, amik az energiájuk alapján vannak sorba rendezve az elektronszerkezet felírásakor. A legegyszerűbb módszer a sorrend megtanulására, ha megtanulok a Klechkowski szabályt. Ezt használva mindenféle mélyebb tudás nélkül is meg lehet mondani a sorrendet, és így felírni bármely atom elektronszerkezetét. Ha mélyebben érdekel a dolog akkor viszont először a kvantumszámokkal kell megismerkedned.

A kvantumszámok lényege, hogy velük pontosan jellemezni lehet egy atomorbitált és ezáltal a rajta keringő elektront is, az energiája szempontjából. Az első a főkvantumszám (jele: n). Ez gyakorlatilag az adott atomorbitál magtól való távolságát jellemzi (kicsit bővebben azt, hogy hányadik alhéj kiépülése kezdődik meg). Értéke ugyanannyi mint ahányadik periódusban van egy atom.

A következő a mellékkvantumszám. Azonos mellékkvantumszámú atomorbitálok alkotnak egy alhéjat (alhéjak: s, p, d, f, stb.). Az s alhéjhoz tartozó mellékkvantumszáma 0, a p-hez tartozó 1, a d-hez tartozó 2, és így tovább egészen h-ig.

A következő a mágneses kvantumszám, ami az elektron atomorbitáljának az alakját adja meg. Ha felírod cellásan az elektronszerkezetet akkor ott az s alhéjaknál 0 mind a két elektron mágneses kvantumszáma, p alhéjaknál az első pár elektronnak -1, a másodiknak 0, a harmadiknak +1. A d alhájaknál az első pár -3, aztán -2, -1, 0, 1, 2, és 3.

Az utolsó kvantumszám pedig a spinkvantumszám. Ez -1/2 és +1/2 lehet, és ez adja meg a keringési irányt (egy atomorbitálon csak két elektron lehet és azon is maximum ellenétes keringési iránnyal).

Ha tényleg csak a feltöltődési sorrendet akarod megérteni akkor elég a Klechkowski szabály, de mivel nem tudom hányadikos vagy, inkább leírtam részletesebben is :)

2013. okt. 2. 22:08
 3/3 anonim ***** válasza:

Hozzátenném még hogy a magyar wiki cikk az elektronszerkezetről siralmas, szóval be sem linkeltem volna az első helyében.

Második voltam.

2013. okt. 2. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!