Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nem tudom mit tegyek. Melyiket...

Nem tudom mit tegyek. Melyiket válasszam?

Figyelt kérdés

Maradjak egyetemen, vagy menjek okj-s képzésre?

Szeptemberben elkezdtem az egyetemet. A felvételi időszaka alatt örömmel vártam, hogy bejussak, de mára ez a visszájára fordult.

Kétségbe vagyok esve..

A tananyag nagyon nehéz, és nem tudom, hogy hogyan tudnám megszerezni a diplomát. A probléma az , hogy magolós típus vagyok, és a lényeget csak úgy magamtól nem tudom megfogni. A szakra, ahova járok elég hülyének érzem magam, mivel a csoporttársaim mérföldekkel okosabbak nálam, sőt előismeretekkel is rendelkeznek, és a szak is rettentően nehéz.

A másik problémám, hogy könnyen leszek depressziós, mivel semmi önbizalmam nincs, sőt ez a depresszió akkor is megmutatkozik, ha a tanulásban nem érek el jó jegyet(középiskolában mindenből négyes voltam, de azt hozzá kell tenni, hogy nem jártam nehéz középiskolába) Alapjában véve nem vagyok szorgalmas típus, de megpróbálom magamból a legtöbbet kihozni. Gondolkodtam azon is, hogy átmegyek egy okj-s képzésre, de azzal nem fogok tudni elhelyezkedni, továbbá a szüleimnek, a barátaimnak, és legfőképpen magamnak csalódást okoznék, hogy nem tudom elvégezni az adott szakot, és ez mélyebb depresszióba sodorna. Nem tudom mit tegyek. Hagyjam ott az egyetemet vagy folytassam?

Kérlek adjatok tanácsot, mert nem jutok dűlőre.

2013. szept. 30. 14:26
 1/5 anonim válasza:
Amit elkezdtél,azt fejezd is be,ezzel is erősíted az önbizalmadat és az akaraterődet!
2013. szept. 30. 14:37
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem a főiskolások/egyetemisták 90% átmegy azon amin most te. Csináld végig az első évet, ha utána is így érzel érdemes változtatni.
2013. szept. 30. 14:50
 3/5 anonim ***** válasza:

Csináld amíg bírod. Ha nem bírod tovább keress a mostani szakoddal egyező OKJ képzést. Talán így az OKJ vizsgánál már meglesz az előmeneteled, és több tárgyból felmentést is kapsz.

A félelmeid miatt sose add fel. Majd meglátod volt-e mitől félned.

2013. szept. 30. 15:06
 4/5 anonim válasza:

" Gondolkodtam azon is, hogy átmegyek egy okj-s képzésre, de azzal nem fogok tudni elhelyezkedni " - Szerintem ez a tény döntő szerepű és egyértelművé teszi a választást.

Az, hogy neked milyen lelki háttered van, az a te magánügyed és senkit nem érdekel. Ezt nem bántásból írom, hanem inkább azért, hogy összeszedd magad.

Az embereknek két típusa van: akik tudják kezelni a belső problémáikat és akik nem.

Akik az előbbi kategóriába tartoznak, azok esélyesek arra, hogy megszerezzék azt, amit akarnak, akik viszont az utóbbi kategóriába tartoznak, azok csak nézik a sikereseket és azért hánykolódnak, mert hozzájuk képest ők sokkal gondterheltebbeknek és lelkileg balszerencsésebbnek hiszik magukat.

Ergo a hiba a felfogásban van, abban, hogy adott személy, jelen esetben TE, elhiszed azt, hogy ami téged elválaszt a többiektől az az, hogy te belül sokkal problémásabb vagy, mint mások. A valóságban viszont azoknak is, akikre te felnézel és akikhez képest alsóbbrendűnek hiszed magad, pont ugyanannyi esélyük van tépelődni és gyötrődni a dolgaikon, mint neked.

Az egyetlen különbség az az, hogy ők megtanulták kezelni a problémáikat és előre haladnak, a kitűzött céljaik felé, ezzel szemben te elveszed saját magadtól az esélyt azzal, hogy már a kezdővonalnál feladod, mert nem hiszel saját magadban és annyira félsz a kudarctól, hogy az elnyomja az ambíciódat, az ítélőképességedet és minden mást- egyszóval te nyomod el saját magadat a céltól.

Senki nem fog helyetted küzdeni, sőt majd később a munkahelyeden valószínűleg azt is megfogod tapasztalni, hogy sokan még örülnek is annak, ha saját magadat ütöd ki a ringből, mert ez egy durva világ és ezt te is tudod.

Ha megakarsz szerezni valamit, vedd el.

Ha elakarsz venni valamit, küzdj érte.

Ha problémáid vannak, oldd meg őket.

Ne keress kifogásokat, ne fogadd el a saját kifogásaidat, egyszerűen teremtsd meg azt a hozzáállást, amely csak előre halad és minden akadályt elhárít, ami az útjába kerül. Különben nem fog sikerülni sem ez, sem más az életben.

2013. szept. 30. 15:16
 5/5 anonim ***** válasza:

Milyen fajt aképzésre jársz?

Gazdasági?

Vagy miért érzed nehéznek?

2013. szept. 30. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!