Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nagyon nehéz a magyar emelt...

Nagyon nehéz a magyar emelt szintű érettségi?

Figyelt kérdés
Most fogok érettségizni és kell egy emelt szintű. Magyarból indulok és kíváncsi lennék arra, hogy mennyire nehéz.

2013. szept. 2. 20:21
 1/6 anonim ***** válasza:
46%
Én is (bocsi)
2013. szept. 2. 20:22
 2/6 A kérdező kommentje:
Mi bocsi?
2013. szept. 2. 20:24
 3/6 A kérdező kommentje:
Annyit megemlítenék, hogy nekem a szövegértelmezésem az jó. Annyi, hogy az ütemes verseléssel lesz kis bajom, de nagyon jó tanárom van.
2013. szept. 2. 20:25
 4/6 anonim ***** válasza:
93%

Igen, nehéz. Ha lehet, inkább a törit válaszd. Leírom, amit már írtam több helyen + levélben is elküldtem.

A magyar emelt annyival másabb, hogy amíg a középszintűnél választhatsz a 3 szövegalkotási feladat közül (műelemzés, összehasonlító elemzés és érvelés), addig az emelt szintnél 3 szövegalkotási feladatot kell megoldanod: egy verselemzést, egy reflektálást (ez hasonló az érveléshez, csak szubjektívebb) és egy hivatalos levélírást (de lehet motivációs levél, ilyesmi, tehát gyakorlatiasabb). Mindezek mellett az első rész nem szövegértésből áll, mint a középszintnél, hanem egy szöveghez kapcsolódó feladatokat kell megoldanod. Nekem idén egy Csokonai vers volt megadva, amelyhez olyan feladat volt (ez volt az egyik), hogy írjak Csokonaitól egy - egy példát versciklusra, ódára, helyzetdalra... szóval a feladatlap ezen részéhez eléggé nagy lexikális tudás kell, írók, költők életrajza, a verstant kenni - vágni kell, a nyelvtant is tudnod kell (általában nyelvtani feladatok is szoktak lenni), versek, ciklusok, regények megjelenési éve, stb... Szóval nem egy leányálom, nem szokták ajánlani a tanárok sem igazán. Nem tudom, hogy indul - e / jelentkeztél - e faktra, de ugye lényegében az készítene fel az emelt szintű érettségire. Nos, nálunk ez úgy történt, hogy 12-en kezdtük a faktot, egy év után leadták 6-an, és végül 4-en maradtuk. És ebből a 4-ből én emelteztem egyedül :DD Nekem 86 % lett, (emelt szinten 60 %-tól van meg az ötös érdemjegy, viszont ha pl. magyar szakra szeretnél jelentkezni, érdemes minél jobbra törekedni), szóval rendkívül elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Sok múlik a javítótanáron is, van akinek nem tetszik a stílusod, akkor lehúzza az egészet és 10-20 pontoktól eshetsz el :S Azonfelül, minél igényesebb és választékos szókincset kell használnod (a szóbelin is), minél több szakkifejezést, stb. A szóbeliről annyit, hogy az Oktatási Minisztérium jelöli ki a tételeket, tehát nem a tanárod, mint a középszintűseknek.

A szubjektivitásról meg, hogy ez részben a javítótanárokon is múlik, viszont figyelned kell arra, hogy a reflektálásnál (ami tulajdonképpen egy érvelés) erőteljes argumentumokat sorakoztass fel, tényekkel alátámasztva, így nagyon nem köthetnek bele. A műelemzésnél ez nem tudom, hogy hogy van, nekem ugyanis olyan vers volt a műelemzéshez, amelyet nem olvastam, csak akkor először, sőt még a költőt sem vettük órán/fakton/előkészítőn, szóval semmit nem tudtam róla (bár ez nem jelentett hátrányt, ugyanis nem kellettek életrajzi adatok). Így a szövegalkotási résznél 5 pontot veszítettem 5 pontot, így lett 55 pontos a 60-ból.)

Szerintem az emelt magyarnál leginkább a feladatlap jelenthet problémát, mert oda, ahogy írtam, eléggé nagy olvasottság és lexikális tudás kell.

2013. szept. 2. 20:48
 5/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, hogy ezt leírtad. A tanárom nagyon aranyos és kedves úgyhogy nem félek. Viszonylag azt kell erről írjam, hogy ritka szerencsés helyzetben vagyok. Ahogy ezeket leírtad megnyugodtam. Kell rá tanulni alaposan, de meg lehet csinálni. Más szakra megyek, de elvárják az emeltet ott és kiemelkedőbb, ha ebből teszem le. Tehát ez nekem fontos lenne.

A törit választanám, de a tanár.... még az esszét sem tudja megtanítani normálisan, úgyhogy erről nincs mit írnom sem. Azt hiszem a töriről ezzel mindent elárultam.

Annyi nála a töri, hogy kiadja az esszét és azt szó szoros értelemben, ha nem másoljuk át az egész esszét úgy, ahogy ideadta egy másik papírra, akkor csak egyest ad. Hogy ebből, hogy lesz középszintű érettségi... nem tudom. Már szóltunk neki, hogy normálisan meg kellene tanítani és az esszé nem abból áll, hogy fogjuk és átmásoljuk egy másik lapra az egészet. De nem lehet vele beszélni.

Szóval, nagyon köszönöm, hogy ezt megírtad. Megnyugodtam, mert jó a tanár is, és nem félek tőle, mert szeretem a magyart, muszáj is. Ráadásul el is fogja normálisan magyarázni.

2013. szept. 2. 23:14
 6/6 anonim ***** válasza:
91%

Nagyon szívesen :) Ha érzel magadban elég affinitást, akkor bátran vágj bele. Sok sikert :)

Egy jó tanár nagyon sokat segít, mondhatni, hogy az én magyartanárom terelt engem ez irányba... jövő héttől kezdem az első félévemet magyar szakon :DD

2013. szept. 3. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!