Emelt szintű informatika érettségin milyen programozási nyelveket lehet használni?
Elég sokat. Pascaltól kezdve C, C++, C#, JAVA, Python és még sok más. Nézz meg egy előző érettségit ott van egy felsorolás és le van írva. Szerintem érdemes egyszerűbb nyelvet választani, JAVA tök felesleges, egy érettségis programnak köze nincs az objektum orientáltsághoz, az algoritmikus gondolkodást méri fel. Tehát ajánlom a Pascalt, vagy C-t.
Egyébként vicces, de emelt érettségin olyan "mocskokat" lehet csinálni, amiért egyetemen keményen megdorgálnának. Ilyenre jó példa a globális változók használata, vagy függvények nem használata.
A pontos és hiteles válasz itt található, operációs rendszerenkénti bontásban:
Első: az érettségin olyan mocskokat is meg lehet csinálni, amit egy gimnáziumi dolgozatban sem. (Hogy mást ne mondjak, még azért sem jár kőkemény levonás, ha Excelben rosszul rendezel és összevissza kevered az adatokat, csak legyen szép a formázás.)
Az érettségi ugyanis egészen másról szól, mások az értékelési szempontjai, mások a körülményei. Magad írtad le, mi a lényege. Az egyetemi anyagot meg visszamenőleg számonkérni elég vicces lenne az érettségin.
Igen, leírtam, hogy mit mér fel, de én ezt teljesen rossznak tartom, mivel úgy is lehet maximális pontszámot elérni, hogy minden változó globális, nem használ rekordokat/struktúrákat összetartozó adatokra, statikus tömböket használ, nem használ függvényeket.
Nem azt mondom, hogy el kellene várni, hogy tökéletes programokat írjanak, de az legalább minimális elvárás lehetne, hogy összetartozó adatokat rekordokban/struktúrákban/osztályokban tárolja az érettségiző és hogy használjanak függvényeket. Az érettségi jelenlegi formájában lehetne akár azt is kérni, hogy pszeudokódban írja meg az érettségiző a feladatot, mivel a megvalósítás formája úgy se számít, csak az algoritmusok leírása.
Igen, akár azt is lehetne kérni, de sokkal nehezebb lenne ellenőrizni a működőképességét. Másrészt ez egy gyakorlati vizsga, nem írásbeli. Nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak ez egy olyan vizsga, ahol amúgy is elég kevés a rendelkezésre álló idő (beleértve a dokumentumkészítéshez szükséges pepecselést is), sok a feladat és stresszes a helyzet.
Ha megnézed, az objektum még csak nem is tananyag, ennélfogva nem is kérhető számon.
Nem csak a vizsga idejét, hanem a felkészítési időt is figyelembe kell venni. Éppen most vágták vissza olyan mértékben az informatika óraszámát, hogy van ismerősöm, aki átment rendszergazdának a saját iskolájába, mert szakmailag vállalhatatlannak tartja, hogy ekkora óraszámban tanítson. De még az eddigi időkeretbe sem fér bele. Ne csak a nagyon jó képességű diákokra gondolj. Amiket te hiányolsz, azt majd megtanítják az egyetemen annak, aki szakirányban tanul tovább. Aki ilyen stílusbeli hiányosságokkal megoldja az érettségi feladatot, az képes rá, hogy felsőoktatásban programozást tanuljon, és ez éppen elég. Az érettségi csak egy cukormáz a közoktatás tortáján, rendszerben kell nézni az egészet. Én átlátom, és ezért tudom, hogy ennél többet nem lehet követelni. Természetesen mindig vannak olyan tanulók, akik az átlagnál többre képesek, nem hozzájuk kell mérni a követelményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!