Előre szeretnék tanulni az orvosi egyetemre. Mivel kezdjem a tanulást?
Gondolok elsősorban latinra, anatómiára.
Valaki írja le hogy melyik könyvből miket lenne érdemes megtanulnom?
Felesleges előre tanulni.
De ha mindenképpen akarsz, akkor inkább a kémiát nézd át.
Kedves kérdező, én ellentétes választ fogok adni, ment az első hozzászóló némileg.
Az anatómiát tényleg hagyd, nem fogod megérteni, valami rosszul rögzül, aztán majd zh vagy vizsga izgalma közepette a rosszat fogod leírni, mondani..nem érdemes, ahhoz tényleg magyarázat kell.
Latinnal elkezdhetsz foglalkozni, na nem az orvosi latinnal! Csak magával a latin nyelvvel, átnézheted az alapjait, nyelvtani szabályait, kettős hangzókat, mit hogy kell írni és ejteni, főnév ragozást, prepozíciókat. Ez is elég sok, ettől többet ne.
Ez természetesen nem orvosi latin lesz, ez csak agy kis nyelvi alap.
Saját tapasztalatból mondom, én latint 7 évig tanultam, tehát egy nagyon jó nyelvtudással kezdtem neki az egészségügyi karnak. Nekem ezáltal, hogy a latin alapokat tudtam (nyilván többet is, de annyi elég) sokkal könnyebb volt a latin szakkifejezéseket tanulni a többiekhez képest. Szóval az a max amit megpróbálhatsz, de szakmai dolgokat ne....
Na akkor én is ellent mondok már részben mindenkinek :P
Nem tudom, melyik egyetemre mész, lesz-e rendes latin órád vagy csak orvosi latin. Utóbbi egy vicc volt nálunk, kb annyi haszna volt, hogy anaton nem csengtek ismeretlenül a szavak. Nyelvtant valamit tanultunk elvileg, birtokviszont meg melléknév ragozást talán, de fél év alatt gondolhatod mennyit lehet megtanulni... Kb az egész abból állt ki, hogy szódolgozatot írtunk minden héten vagy 30 szóból és kész.
Előre tanulni szerintem mindent felesleges, örülj neki, hogy felvettek, élvezd a nyarat. Ha mindenáron tanulni akarsz (amit azért nem ajánlok), akkor viszont pont hogy az anatot kezdheted el. Fogod a funkcit, aztán olvasod, mellé pedig nézed az atlatsz. Az anat szerintem pont az a tárgy, amihez teljesen felesleges tanár, minden ami kell benne van a funkciban, úgyis azt kell visszamondanod kb szószerint.
Első évben szerintem alsó-, felsővégtag, koponya, gerincoszlop kell. Az a baj, hogy kinyitod a könyvet és rosszul leszel majd, de ha nagyon akarod, akkor ezt pont tanulhatod szerintem.
Ha nem kémiával felvételiztél akkor nagyon melegen ajánlom, hogy a maradék idődet a gimis kémia tanulmányozásával töltsd. Akik az első két évben kibuknak azok vagy anatómián vagy biokémián/orvosi kémián buknak. És a bukási arány biokémián általában magasabb.
Ha kémiával jössz, érdemes lehet egy kicsit átnézni a gimis fizikát, főleg a sugárzásokkal, áramlástannal és a fénnyel kapcsolatos részeket. Biofizikából a bukás minimális, ettől nem kell félni.
A Funkcionális Anatómia tankönyvet szerintem most ne vedd meg, mivel épp most lesz belőle új kiadás (remélhetőleg valamikor szeptemberben) és a mostani legfrissebb kiadás még a 2006-os. De ha mindenképpen tanulnál, javasolnám hogy vegyél egy anatómia atlasz. Ebből a Sobotta a legjobb (és legdrágább) de ez magasról üti a konkurenciát. Nézegesd a csontokat és szótárazd ki a latin kifejezéseket. Nagyon örültem volna, ha valaki ezt elmondja nekem az első félév előtt. Olyanokra gondolok mint pld. sulcus, crista, fossa, linea, caput, capitulum, trigonum, scaphoideum, stb, az ilyen alapszavak. Csak hogy a hangzása meglegyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!