Mit csináljak, hogy ne féljek ennyire?
Szia! Én most érettségiztem le, úgyhogy friss élményekkel tudok neked válaszolni. :)
Elöljáróban: én nagyon izgultam, mikor végeztem az utolsó előtti évemmel, teljesen kikészültem, úgyhogy tudom, mit érzel most. Azonban mikor közeledett az érettségi, a kezdeti félelem elszállt, és inkább csak azt vártam, hogy vége legyen az egésznek.
Ha attól félsz, hogy nem fogsz végezni a tételekkel, akkor természetesen időben kell elkezdeni. Nem tudom, humán vagy reál beállítottságú vagy-e, illetve hogy milyen tárgyakból fogsz érettségizni, de javaslom, hogy történelemre mindenképpen kezdj el már márciusban tanulni, szerintem kell az a két hónap rá, ha normálisan meg akarod tanulni az anyagot. Onnantól a szóbeli meg könnyű lesz, hiszen csak a tankönyvi anyagot kéri a tanár. A magyar szóbelire szerintem elég, ha írásbeli után készülsz. Ha idegennyelvet tanulsz, akkor is állj neki pár héttel, hogy legyen időd minden tételre. Ha beosztod az időd, és tartod is magad hozzá (ami nekem nem minden esetben sikerült :D), akkor nagy baj nem lehet.
Nekem az az általános tapasztalom, hogy sokan érzik úgy, hogy el fog menni a hangjuk, nem fognak tudni megszólalni, leblokkolnak, de amikor már ott ülsz a tanárok előtt, meg fogsz nyugodni, hidd el. :) Akkor már csak az fog érdekelni, hogy elmond, amit tudsz, mosolyogj, legyél nyugodt. A tanárok látják azt, hogy csak leblokkoltál vagy nem tudod az anyagot, és segítenek mindenben.
Én az angol emelt szóbelim előtt megittam két tequilát, és lehet, hogy placebo volt, de az is lehet, hogy tényleg segített, de nem izgultam nagyon. :D Ezzel a szóbelivel kezdtünk, úgyhogy volt bennem egy kis félelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!