Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szakdolgozat nagyrészt saját...

Szakdolgozat nagyrészt saját gondolatokból/véleményekből kell, hogy álljon?

Figyelt kérdés

Jövőre kell leadnom a szakdolgozatom, és azt nem tudom, hogy nagyrészt a saját gondolataimat, véleményemet kell megfogalmaznom a témával, vagy inkább az elolvasott műveket kell átfogalmazva kifejtenem és lehivatkoznom?

És ha pl. egy cikket átfogalmazva leírok, akkor hogy kell lehivatkoznom?

A cikk utolsó szava mögé beszúrok egy hivatkozást, ott megjelenik a kis szám, ami a lap alján is fog?

Vagy ha több sort akarok egyszerre lehivatkozni, nem csak egy idézetet, akkor máshogy kell?

2013. júl. 29. 20:07
 1/5 anonim válasza:
73%
Ez ügyben a konzulenseddel konzultálj. :) Egyébként a szakdolgozatnak feldolgozott szakirodalmat is tartalmaznia kell, azaz elolvasol egy rakás könyvet, aztán röviden összefoglalod azt, ami a szakdolid témájába vág. Idézetet idézőjelben hivatkozással írhatsz le, ha pedig egy egész bekezdés nem a saját gondolatod, akkor a bekezdés végén, a pont után hivatkozol egyet. Tehát: MINDENT le kell hivatkoznod, amit NEM te találtál ki. Saját véleményedet is beleírhatod, bár ez témától függ, egyes helyeken pedig kifejezetten elvárt. De még egyszer mondom: kérdezd meg a konzulensed vagy ha az khm finoman szólva nem nagyon használható konzultálásra (mert ilyen is van), akkor egy tanárt, akivel jóban vagy a suliban és tud segíteni.
2013. júl. 29. 20:32
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a segítséged! :)

És pontosan mit kell beleírni a hivatkozásba?

Szerző, cím, évszám is kell?

És akkor kell az oldalszám is, ha szóról szóra idézek?

Valami ilyesmit olvastam.

És ezeket hogy kell jelölni, milyen sorrendben?

2013. júl. 29. 21:13
 3/5 A kérdező kommentje:

Egyébként ha saját véleményt leírok, de ugyanazt már leírta egy szerző is, de én nem onnan szedtem, akkor is plagizálásnak számít?

Mert nem tudok minden létező művet átolvasni, meg nekem is lehet ugyanaz a véleményem.

2013. júl. 29. 21:15
 4/5 anonim válasza:
100%

Szerző, cím, alcím, évszám, kiadó neve, kiadás helye: ezek kellenek az irodalomjegyzékbe. Hivatkozni többféleképpen is lehet egyszerűbben, zárójelben a szövegben, vagy a lap alján számmal, ennek nézz utána, léteznek könyvek, kiadványok, amik segítenek a szakdolgozatírásban, hivatkozásban. Egyébként a konzulensed úgy is rád fog szólni, ha keveset vagy rosszul hivatkozol.

Lehet ugyanaz a véleményed, az nem plagizálás. Vagy ha mindenképpen szeretnéd elkerülni a meggyanúsítást vagy visszadobást, akkor fogalmazz finoman. Pl.: ne azt írd, hogy "Szerintem", "Véleményem szerint", hanem "Létezik olyan vélemény", "Egyesek szerint", "Egyes vélekedések így és így szólnak" stb. Ebbe nem lehet belekötni.

2013. júl. 30. 15:06
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2013. aug. 2. 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!