Goethe Faust műve szerintetek nem nehéz?
Figyelt kérdés
Középiskolában olvastam először, most néhány év után újra elővettem, de szerintem nagyon nehéz mű, és sztem nagyon sok benne a felesleg és ami kb. lényeg, és "felfogható" benne az Faust és Mefisztó beszélgetése, meg kb. az utolsó 40 oldal. Ti mit gondoltok róla?2013. júl. 20. 17:24
2/10 anonim válasza:
Ha jól tudom, a "Faust"-nak is van az irodalomban
"előfutára".
Úgyhogy nem is G. agyából "pattant"ki
Volt már előtte pl. a Das Faustbuch
3/10 anonim válasza:
nekem sem tetszett kifejezetten, de még mindig 100x jobb volt mint a bánk bán vagy az anyegin szerintem
4/10 A kérdező kommentje:
Anyegint én imádtam, nekem az az egyik kedvencem. A Faust története szerintem nagyon jó, a vége pl kifejezetten tetszik, mikor megjelenik a Gond, meg mikor írja benne Goethe hogy a küzdő ember nem bukhat el. Két dolog fogott még meg a műben, az eleje mikor szerződést kötnek, és a vége mikor Faust a vakság miatt azt hiszi hogy az emberek építkeznek, közben az ő sírját ássák, de ő ezt nem tudja, és ez a boldog pillanat számára. Viszont nagyon sok benne a felesleg, és néhol ahol olvastam a részeket, egyszerűen nem éreztem át, nem tudtam elképzelni mi történik. Vizuális típus vagyok egyébként is, de nem volt előttem a történet ahogy olvastam. Nagyon sok szerintem felesleges szereplő van benne, pl. Szirének, Kar, Dóridák stb, szval nekem kicsit sok volt, és nagyon kár érte mert a története remek. Ez tipikus olyan könyv ahol ha átlapoznál mondjuk 30-40 oldalt belőle és folytatnád utána az olvasását meg sem éreznéd, mert bizonyos részeknek annyira nincs mondanivalója. Az eleje és a vége viszont szerintem csodaszép. Egyszerűen nem tudom még hova tenni ezt a művet :)
2013. júl. 20. 18:29
5/10 A kérdező kommentje:
Tud valaki esetleg még ajánlani, jó elgondolkodtatós könyveket? Amik az életről szólnak, aminek a cselekményében esetleg az ember magára ismerhet. Következőleg a Hiúság vásárát akarom olvasni, no az sem egy rövid mű :D
2013. júl. 20. 18:32
6/10 anonim válasza:
Lessingtől "A bölcs Náthán" is jó
7/10 anonim válasza:
Schiller-drámák is jók (Tell Vilmos)
Haramiák
8/10 anonim válasza:
Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember
9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ezek jól hangzanak! :)
2013. júl. 20. 19:53
10/10 anonim válasza:
Az ember tragédiája egyértelműen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!