Szerintetek egy átlagos magyar család mennyivel tudja támogatni felsőoktatásban tanuló gyermekét egy átlagos hónapban?
Nekem lassan fogalmam nincs mi számít átlagosnak, de azért leírom én kb mennyiből fogok élni szeptemberből havonta.
Kolesz: 15000
Utiköltség: 7000 ft
Kaja: erről sok fogalmam nincsen, 20000 környékére tenném
Erre jönnek a könyvek, jegyzetek, néha azért ruhát is kell venni, ha annyira elhasználódik. Meg néha szeretnék a barátaimmal beülni vhova beszélgetni, szórakozni. Plusz még vannak az egyetemen különböző költségek, de ezekkel majd csak ott fogok szembesülni. Most nehéz megmondanom mennyi kell rám havonta, most így 70000-re tippelnék.
Én azzal a felfogással értek egyet, hogy a szülő amíg tudja és ésszerű támogassa a gyerekét. Attól, hogy vki kijárja a középiskolát még sokszor szüksége van a szüleire, hogy megszerezze azokat a dolgokat, képességeket, képzéseket, ami ahhoz kell, hogy egy normális életet föl tudjon magának építeni. Persze a gyereknek azon kéne lennie, hogy felesleges pluszköltségekkel ne terhelje a szüleit, míg rájuk van szorulva és amint módja van rá támogassa a szüleit.
Az pedig sztem nem normális, hogy elszedik a pénzedet és kerti szerszámokra költik. Egyrészt ezek nélkül meg lehet élni. Másrészt ez alapján meglennének a te pénzed nélkül is, így sztem azt inkább a te jövődre kéne félrerakni, én megpróbálnék vmit tenni ez ellen.
Szerintem mi is átlagosan élünk. Mi vidéken élünk, egy testvérem van és még 2 kutyánk. Most érettségiztem, de már korábban elhatároztam, hogy egyetemre szeretnék majd járni. Mivel a közgazdasági szakokon 460 feletti pontszám kell az államira, ezért csak költségtérítésesre fognak majd felvenni. Most nem is jelentkeztem egyetemre, hanem elvégzem a suliba a szakmát és majd utána. Nekünk mindent megadnak a szüleink. Kb 600 000 Ft-om lehet, amit már nagyon rég óta gyűjtögettem. Ez az összeg segíteni fog. Később sem szeretném nehezíteni a szüleim életét, ezért tovább gyűjtöm a pénzt és majd dolgozni is akarok hétvégente az egyetem mellett.
Én is azzal értek együtt, hogy a szülő támogassa a gyermekét és ne vegye el az összes pénzét. Persze, ha a szüleimnek szüksége lenne pénzre én adnék nekik. Szerintem ez természetes, hogy a szeretteinket kölcsönösen segítsük.
Teljesen mindegy, hogy egy "átlagos" család mennyit tud költeni egy hónapban.
Az átlagfizetés valahol 135ezer körül mozog nettó, 2 keresőre (apa+anya) 2 gyerekes családdi pótlékkal az majdnem 300ezer. Ennyi egy család átlagjövedelme.
Most ebből van olyan család aki 220ezret költ, 80ezret félretesz (esetleg befektet) gyermekei taníttatására. Ők tudják fizetni a tandíjat, a koleszt/albérletet és tudnak adni a gyereknek még egy kis zsebpénzt is megélhetésre az egyetemi évek alatt.
A másik család esetleg elkölti mind a 300ezret (vagy többet is, a hiányzó pénz hitelből pótolva). Ők nem tudnak adni a gyerek taníttatására.
Ráadásul ez egy átlagfizetéses család. A jobban keresők könnyebben tesznek félre, a rosszabbul keresők nehezen.
Illetve a magyarok mindössze 15%-ának van akármennyi megtakarítása (tehát olyan, aki tudja fizetni a gyerek dolgait a felsőoktatásra csak marginális kisebbség).
Aki meg eddig is x pénzből élt, és ezután is csak most segítenie kell a gyereket anyagilag hogy tanuljon, annak nehéz lesz.
Igazából ha valaki látja, hogy a gyermeke taníttatása pénzbe kerül (tandíj, lakhatás), annak nem szabad átlagosnak lennie. El kell kezdeni félrerakni már most.
Ki kell számolni, hogy gyerek tandíja 5 évre 5 millió Ft, lakhatása 4.2millió Ft, étkezés egyebek 2.1millió Ft, és a gyerek 15 év múlva megy egyetemre, akkor 15 év múlva szükség lesz 11.3millió Ft-ra. 15 év alatt havi ~62800 Ft-ot kell félretennem.
Persze, költségeket lehet csökkenteni, ha a gyerek nem fizetős szakra megy 8addigra jó eséllyel minden szak fizetős lesz), ha itthon lakik/eszik és innen jár be (vidékiek hátrányban), illetve a gyerek is vállalhat diákmunkát, de kb ilyesmi összeggel kell kalkulálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!