Valaki elmagyarázná nekem mi az a kombinatorika? mert egy 3. -kos kislány ezt csípőböl vágja én meg életemben nem hallottam róla Nem vagyok matek zseni, de ha most ilyen keményen tanulnak mi lesz az unokáimból? 10 évesen zsenik lesznek?
A matematikának egy olyan területe, ami lehetséges kiválasztások, sorrendek… számának meghatározásával foglalkozik.
Például komoly kombinatorikai problémák, hogy hányféle lehet a befutó egy lóversenyen, ha 7 ló indul, vagy hogy hányféleképpen öltözhetsz fel, ha van 3-féle cipőd, 8 szoknyád és 13 blúzod, vagy hányféleképpen mehetsz fel egy 15-fokú lépcsőn, ha egyszerre 1-et meg 2-őt tudsz lépni meg hasonlók.
Persze lehet ezeknél összetettebb és absztraktabb dolgokat is kérdezni kombinatorikából.
Amúgy ha 3.-os, akkor pont most 9-10 éves, nem?
A matematikának az a területe, ahol a legjobban tudja használni az ember a tiszta logikát, és a legkevesebbet kell hozzá tanulni. Gyakorló magántanárként az a tapasztalatom, hogy egy nem matekos beállítottságú ember számára általában ez a legnehezebb része a matematikának. Én kifejezetten szeretem. Fogalmam sincs, hogy zsenik lesznek-e az unokáid 10 éves korukra, de ennek semmi köze a mostani tantervhez. Szerintem mi is foglalkoztunk ebben a korban kombinatórikával matekórákon, de nem neveztük néven.
Amúgy egyik fentebbi válaszolóra reagálva: Ha a kombinatórikát úgy közelítjük meg, hogy Permutáció, variáció, kombináció, az a legjobb módja, hogy igazán sose értsük meg. Az általános matekoktatás egyik legnagyobb hibája ez a módszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!