Szóbeli érettségi?
magyar szóbeli érettségin benne van a kötetben a költő önéletrajza? akkor ne is tanuljam olyan részletesen akkor fő a vers elemzése?
tantárgyanként kapunk fél órát vagy nem mindenre jut ennyi idő?
mindent leírok a vázlatlapra olvashatok róla? mert annyira izgulok majd h elfelejtem...
minden tantárgynál ott szokott lenni a vizsgabiztos? vagy csak 2-3nál?
Köszönöm
Költő életrajzából csak azt kell kiemelni, ami a tételcímhez tartozik, tehát születés, halálozás lényegtelen szinte.
Minden tárgyra külön jut idő, a végén nálunk már több van, mint fél óra, mert mindig csúszás van.
Ne olvasd! Csak pillants bele. Ha le tudtad írni, a fejedben van. Szóbeli, tehát magadtól mondd, ne olvasd, fontos! Csak pillants bele néha.
Vizsgabiztos mindig kell, hogy legyen.(bár kávézgatás előfordul).
Sok sikert kívánok!
Minden tárgyra kell hogy jusson minimum fél óra felkészülési idő, kivéve az élő idegen nyelvet. A gyakorlatban ez inkább egy óra szokott lenni, ahogy forognak a bent lévő emberek.
Vizsgabiztos nem lesz, az a járművezetői vizsgán van. Az érettségin elnök van, aki általában bent szokott lenni a legtöbb feleletnél, de természetesen egész nap ő sem ül egy helyben.
Felolvasni nem lehet, a felkészülés alatt vázlatot készíthetsz, amibe akárhányszor bele lehet pillantani a felelet során, de önállóan, szabad előadásban kell elmondani a feleletet, nem felolvasva.
Nos, nem tudom hogy a tanár mit fog pontosan kérni az érettségin, gondolom a tételeket együtt dolgoztátok ki. Vagy legalább átnéztétek.
A lényeg az hogy a költőről, vagy íróról vagy akárkiről is van szó, röviden írd le az életrajzát, mikor és hol született, hol tanult, mit mikor hogy csinált, miért lett költő stb... Csak nagyon vázlatosan mondd el.
Aztán jöhetnek az elemzések.
Most nem tudom hogy 2 év alatt mennyit változtak a dolgok, én 2 éve érettségiztem.
Minimum 5 perc felkészülési idő van, de általában hosszabb szokott lenni ha az előtted lévő sokáig felel.
Minimum 5 percig kell beszélned a dolgokról. A vázlatot azért kell írnod hogy felelés közben feltudd használni, illetve ha valami kimarad véletlenül a felelésnél de le van írva akkor utólag még adhatnak rá 1-2 pontot, az meg mindig jól szokott jönni.
A vizsgabiztos végig bent fog ülni, mert neki az a dolga hogy figyelje plusz az összes szaktanár mint bizottság és mindig a szaktanárodnak fogod mondani a tételt ő fog kérdezni is ha úgy van a vizsgabiztosnak is van joga kérdezni de csak akkor fognak ha pl magyarból felelsz és magyar szakos a vb. De akkor sem szoktak mindig.
Nálunk csak reggel volt lelkesebb akkor is csak néhány tanulótól kérdezett valamit az érettségi alatt, de csak azoktól akik lelkesen mondták az anyagot, és kihagytak valami kisebb részletet amire kíváncsi volt hogy tudja-e. Amikor én feleltem délután akkor félszemmel láttam hogy a telefonján játszik. Meg volt amikor vártam a soromra akkor láttam hogy kimegy cigizni az utcára meg kajált és kávézott. Szóval ez inkább emberfüggő.
Amikor egyik haverom felelt akkor látta hogy a vizsgabiztos hátrament a terembe és bámult ki az ablakon szinte.
pedig ő zavarban volt lehet azért ment el hogy ne zavarja. Vannak ilyen rendesebb biztosok. Attól függ kit osztanak be hozzátok. Általában az idősebbek rendesebbek szoktak lenni. Inkább a 30-40 es korosztály az akik még szívóznak mert ők még "lelkesek".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!