Középszintű irodalom érettségin nem elég hosszú az esszé?
Legfőképpen azért a tartalmat nézik
(Minél többet írsz, annál több jó dolog lehet benne)
Nem készített fel a tanár? Nálunk 9. óta (kisgimitől), aki nem 5 oldal írt (annyival telik be az érettségi), az nem is kaphatott 5-öst. Ha valaki 3 oldalt írt az nem kaphatott 5-öst, ha valaki 4-et az még kaphatott, ha nagyon pöpec a fogalmazása. Szerintem nagyon könnyű egy két-három oldalas novelláról írni 3 oldalt (idén úgy is novella lesz, mint az esetek 90%-ban). Amit tanultál 10 évig, azok szerint kell végig menni. Például:
1) Cím: A címet elolvasod, értelmezed majd elemzed. Értelmezed, vagyis a szavak mögé próbálsz látni (például egy hármas pont (...) a címben nem véletlenül van ott, az író próbál kifejezni vele valamit, elfojtja magában a szavakat. Ha el is olvasod a műt, abból is asszociálhatsz a címre. Aztán megvizsgálod a nyelvtani szerkezetét, vagyis tartalmaz-e melléknevet, határozót, személynevet, stb. Ezek mind-mind előrevetítik a mű történetét.
- Mű első sorai: Mikor el kezded olvasni a művet pár mondatban mindig jellemezd, hogyan is indult a mű. Például közvetlenül tájszemlélettel, helyszín bemutatással, személyek jellemzésével, melyből ismét következtetsz, hogy lehetséges a költő életében fontosak ezek a helyszínek, személyek.
Én így kezdeném:)
Hát, ha az esszé "kirívóan rövid", az már minimum -10 pont (lsd. megoldókulcs). Gondolom a 2 oldal még ide tartozik.
Viszont ha mondjuk 2 és háromnegyed oldalt ír valaki, azzal már a 3. oldal sorait töltögeti. Az már a 3 oldalas kategória, vagy mi a szösz?
Köszönöm a válaszokat.
Igen, a témától is függ, hogy mennyi lesz. Normális téma esetén bízom benne, hogy össze tudok hozni 3 oldalt a 3 óra alatt, viszont ha egyik téma se tetszik, akkor nem tudom mi lesz...
Nem akarom a tanárra fogni, nem vagyok humán beállítottságú, nem szeretem az irodalmat, és nem tudok ilyen dolgokról ennyit írni, ennyi az egész. Éppen ezért egy 4-es nekem teljesen jó lenne magyarból. És erre lesz is esély, mivel a -10 pont még nem vészes. Mondjuk nyilván a rövidebb terjedelem azt is jelenti, hogy pár dolog kimarad, vagy nem lesz eléggé kifejetve.
Na mindegy, majd holnap megmondom mennyi lett végül. Sok sikert mindenkinek az érettségihez! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!