Matek (geometria) hogy kell megoldani? (vagy egyáltalán értelmezni? )
Egy kör húrja a kört két körszeletre bontja. A húr a kör középpontjából a,15 b,37 c,50 fokos szög alatt látszik.
Mekkora szögben látszik a húr a kisebb körszeletet határoló körív pontjaiból?
Leírom az a-t, a másik kettőt hajszál pontosan ugyanígy kell megcsinálni, persze más adatokkal:
Húr: a kör két pontját összekötő szakasz, a leghosszabb húr maga az átmérő.
Rajzolsz egy kört és behúzol rajta egy húrt, én általában a kör alsó részére szoktam behúzni, a lap aljával párhuzamosan. Ennek a végpontjait összekötöd a kör középpontjával, nem nehéz belátni, hogy ezek a kör sugarai. "A húr a kör középpontjából 15°-os szögben látszik" pontosan azt jelenti, hogyha te beállnál a kör középpontjába, és meg akarnád nézni a szakasz egyik, majd a másik végpontját, akkor a fejedet 15°-os szögben kellene elforgatnod, vagyis az előbb behúzott sugarak hajlásszöge 15°.
Itt egy egyszerű tételt kell csak használnunk, a kerületi és központi szögek tételét: ugyanazon körszelet köríve a kör középpontjából 2-szer nagyobb szögben látszik, mint a kerületről. Speciális esete a Thalesz-tétel; ott a körszelet egy félkör, a központi szög 180°, a kerületi szög 90°.
Ebben az esetben a nagyobb körszelet körívével kell foglalkoznunk. Az a kérdés, hogy ha beállnál a kör középpontjába és a nagyobbik szelet körívének minden egyes pontját meg szeretnéd nézni, akkor a fejedet hány fokos szögben kellene elforgatnod? Mivel a kör 360°-os, 15°-ban nem kellene elfordítani a fejed (mivel ott nincs semmi látnivaló), ezért 360°-15=345°-os szögben törne ki a nyakad :)
Ugyanezt a körívet a tétel szerint a kerületről 345°/2=172,5°-ban kellene végigpásztázni.
A másik kettővel ugyanez a helyzet. Ha valamit nem értesz, kérdezz nyugodtan :)
és nekem is!!
nagyon köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!