Hogyan állítsak össze egy reprezentatív mintát, ha országunk gimnazistáit szeretném mérni?
Milyen szempontból kell reprezentatív minta?
Csak akkor tudsz összeállítani ha tudod a mintádnak mit kell reprezentálni!!..családi helyzet..nem, kor..stb...
Sehova se menjél. Az hatalmas feladat lenne még egy cégnem is aki ezzel foglalkozik, nem egy gimisnek.
itt egy honlap [link] itt csináld meg a kérdőívet. aztán a kész kérdőívet belinkeled olyan közösségi lapokra, fórumokba amit nagy valószínűséggel használnak a gimisek, pl. facebook és mellé teszed hogy kéred a segítségüket, mert nekik pár perc, nekem meg egy iskolai feladathoz kellene. A program az eredményt is megmutatja.
Reprezentatív:
A minta akkor lesz valamilyen szempontból reprezentatív, ha az alapsokaság valamely jellemzőjét a minta jól tükrözi. Pl. ha egy alapsokaságban a férfiak és a nők eloszlása 50-50%, akkor a mintát is úgy kell kiválasztani, hogy 50-50% legyen benne az arány.
De ezért ezt kérdezd meg a tanárodtól is hogy a magyar gimisek nemét reprezentálja, vagy mit is. ez először tisztáznod kell. Én kérdeztem tegnap este ezeket.
Én is gondoltam erre az online módszerre, de több okból is lemondtam róla. Az első az, hogy rengeteg tendenciózus torzítással kell számolni (már csak a téma miatt is) és mivel nagyon nagy az populáció és nagyon változatos ezért szerintem nem lenne túl reprezentatív a létrejövő minta. Nem tartom valószínűnek, hogy mindenféle profilról megfelelő számú embert találjak, aki kitöltené nekem. Továbbá én nagyon szívesen körbejárnám Magyarországot és személyesen venném fel a teszteket. Csupán ehhez tudnom kellene, hogy hány helyre és hova kell mennem a siker érdekében.
Amúgy meg egyetemista vagyok:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!