Diszlexia, kinőhető?
Amikor általános iskolába kerültem, nehezebben ment az olvasás mint a korabeli gyerekeknek. A d és a b betűt elcseréltem és volt h több szó helyett mást olvastam. Nehezebben számoltam mint a többiek és volt hogy a jobb meg a bal kezem össze tévesztettem. Kb. 7-8 éves lehettem. Most közel 20 vagyok. De már általános iskola 7.8. osztályában is irodalomból és nyelvtanból 4-es 5-ös voltam, imádtam verselni és színjátszóra jártam és az írásommal sem volt sosem baj, és olvasási nehézségeim sem voltak 8-ra. Már azóta tisztában vagyok hogy melyik a jobb és bal kezem, szépen és gyorsan olvasok, semmi bajom az olvasással, sőt, imádok olvasni, írás hibákat sem ejtek és semmiféle betűket nem cserélek fel. A mai fejjel meg furcsának is tartom hogy én nekem ezek az alapvető dolgok valaha is gondot jelentettek. Szóval szerintem nekem szerzett diszlexiám volt, ami lelki okok miatt mutatkozott meg rajtam még kiskoromban. Meg gondolom látjátok az írásomból is hogy normálisan írok hogy nincsenek problémáim. Viszont zavar, hogy nekem erről papírom van, hogy régebben nehézségeim voltak. Esetleg most hova fordulhatnék, hogy bizonyítsam azt, hogy ezt kinőttem ha lehet így fogalmazni és semmiféle olvasás és írás esetleg más zavarom sincs? Vagy csak simán ne vegyek erről tudomást, mivel ennek már semmi jelentősége? :) Kérek mindenkit aki hozzá szól, csak normálisan! Mert a rosszindulatra nem vagyok kíváncsi.
Egy 20 éves lány.
Nem liberális marhaság,. Tényleg van, akinek könnyen megy, van, akinek nehezen. De okos, jó matekosnak is lehet gondja az olvasással. Nagyon okos, jó módszerek vannak arra, hogy az ilyen gyerekek problémáját részben orvosolni lehessen.
kinőni nem lehet, ha jól van diagnosztizálva és valóban valamilyen "disz" áll a tanulási probléma hátterében, akkor az megmarad, de kompenzálni lehet. Egyszerűen más módszerrel kell írni-olvasni, számolni tanítani, lassabb tempóban. És akkor el tud jutni arra a szintre, hogy a kultúrtechnikákat annak rendje-módja szerint tudja az ismeretszerzés eszközeként felhasználni.
Kedves 20 éves lány. Kinőtte a dolgot, az első tanévei rossz-érzésbeli szövődményeinek kivételével :=(. Az elsősök közt plusz-mínusz 3 évnyi különbségek vannak, ez okozta az akkori komoly bajt. Sok-sok ilyen esetet volt és van alkalmam látni és nálunk létezik a megoldás is.
Maga a szerencsések közé tartozik, hogy "csak" a felhalmozott hajdani kudarc- és stressz-szövődmények kísértik (erre végképpen van megoldásunk!, ld.: www.olvasasklinika.hu). A Magánál kevésbé szerencsések olvasásának gépezete viszont hosszú időre, tartósan "összegubancolódhat", amit rendszerint meglepően rövid munkával ugyancsak meg lehet oldani.
Ha gondolja, örömmel látjuk a hajdani baj maradékának eloszlatására. És 35 éves korig bárki mást is.
Cs.I.dr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!