Diszlexia, kinőhető?

Figyelt kérdés

Amikor általános iskolába kerültem, nehezebben ment az olvasás mint a korabeli gyerekeknek. A d és a b betűt elcseréltem és volt h több szó helyett mást olvastam. Nehezebben számoltam mint a többiek és volt hogy a jobb meg a bal kezem össze tévesztettem. Kb. 7-8 éves lehettem. Most közel 20 vagyok. De már általános iskola 7.8. osztályában is irodalomból és nyelvtanból 4-es 5-ös voltam, imádtam verselni és színjátszóra jártam és az írásommal sem volt sosem baj, és olvasási nehézségeim sem voltak 8-ra. Már azóta tisztában vagyok hogy melyik a jobb és bal kezem, szépen és gyorsan olvasok, semmi bajom az olvasással, sőt, imádok olvasni, írás hibákat sem ejtek és semmiféle betűket nem cserélek fel. A mai fejjel meg furcsának is tartom hogy én nekem ezek az alapvető dolgok valaha is gondot jelentettek. Szóval szerintem nekem szerzett diszlexiám volt, ami lelki okok miatt mutatkozott meg rajtam még kiskoromban. Meg gondolom látjátok az írásomból is hogy normálisan írok hogy nincsenek problémáim. Viszont zavar, hogy nekem erről papírom van, hogy régebben nehézségeim voltak. Esetleg most hova fordulhatnék, hogy bizonyítsam azt, hogy ezt kinőttem ha lehet így fogalmazni és semmiféle olvasás és írás esetleg más zavarom sincs? Vagy csak simán ne vegyek erről tudomást, mivel ennek már semmi jelentősége? :) Kérek mindenkit aki hozzá szól, csak normálisan! Mert a rosszindulatra nem vagyok kíváncsi.

Egy 20 éves lány.

2013. ápr. 14. 04:08
 1/8 anonim ***** válasza:
38%
A diszlexia egy liberális marhaság. Valakinek könnyebben megy az írás, valakinek nehezebben. Utóbbiakat nem felmenteni kell az írás alól, hanem sokkal többet gyakorolni, mint a többieknek. Semmi jelentősége nincs a papírodnak.
2013. ápr. 14. 08:31
 2/8 anonim ***** válasza:
84%

Nem liberális marhaság,. Tényleg van, akinek könnyen megy, van, akinek nehezen. De okos, jó matekosnak is lehet gondja az olvasással. Nagyon okos, jó módszerek vannak arra, hogy az ilyen gyerekek problémáját részben orvosolni lehessen.

kinőni nem lehet, ha jól van diagnosztizálva és valóban valamilyen "disz" áll a tanulási probléma hátterében, akkor az megmarad, de kompenzálni lehet. Egyszerűen más módszerrel kell írni-olvasni, számolni tanítani, lassabb tempóban. És akkor el tud jutni arra a szintre, hogy a kultúrtechnikákat annak rendje-módja szerint tudja az ismeretszerzés eszközeként felhasználni.

2013. ápr. 14. 08:46
 3/8 anonim ***** válasza:
59%
Diszlexia nem létezik. Ha valaki mondjuk nehezebben tanul meg írni-olvasni, de soha életében nem találkozik azzal a szóval, hogy diszlexia, az sok gyakorlással ugyanúgy megtanulhat normálisan írni, mint bárki más. Akire viszont egy pár eltévesztett betű után rögtön ráfogják, hogy diszlexiás, és ezért mindenből felmentik az iskolában, az soha az életben nem fog megtanulni rendesen írni és olvasni.
2013. ápr. 14. 08:49
 4/8 anonim ***** válasza:
44%
Ahogy a harmadik mondja. Pontosítom magam: ahogy a diszlexiát kezelik, az a liberális marhaság.
2013. ápr. 14. 09:25
 5/8 anonim ***** válasza:
Visszakérdezek: tanult valaki annak idején az Olvasni tanulok c. könyvből? 78-tól volt forgalomban, ha van emléketek, apu, anyú, Éva, Gubanc (a fiú nevére nem emlékszem). na az pl egy diszlexia prevenciós módszerrel dolgozó könyv volt. A hetvenes, nyiolcvanas évekre nem mondhatjátok, hogy leiberális maszlag.
2013. ápr. 14. 09:57
 6/8 A kérdező kommentje:
Én folyamatosan beszélek, tudok gyorsan tagoltan olvasni, helyesírási problémáim nincsenek. Nem cserélek fel semmiféle irányokat, ritmusérzékem van (táncoltam, színjátszóra jártam) és semmiféle problémám nincs. Ezért szerintem anno csak szerzett ( lelki okok miatt ) lehetett egy ideig diszleksziám. Mert most hogy semmi nem látszik ebből és nincs, az is biztos. Azért köszi a válaszokat :)
2013. ápr. 14. 11:52
 7/8 Dr. CSERNE István válasza:
0%

Kedves 20 éves lány. Kinőtte a dolgot, az első tanévei rossz-érzésbeli szövődményeinek kivételével :=(. Az elsősök közt plusz-mínusz 3 évnyi különbségek vannak, ez okozta az akkori komoly bajt. Sok-sok ilyen esetet volt és van alkalmam látni és nálunk létezik a megoldás is.

Maga a szerencsések közé tartozik, hogy "csak" a felhalmozott hajdani kudarc- és stressz-szövődmények kísértik (erre végképpen van megoldásunk!, ld.: www.olvasasklinika.hu). A Magánál kevésbé szerencsések olvasásának gépezete viszont hosszú időre, tartósan "összegubancolódhat", amit rendszerint meglepően rövid munkával ugyancsak meg lehet oldani.

Ha gondolja, örömmel látjuk a hajdani baj maradékának eloszlatására. És 35 éves korig bárki mást is.

Cs.I.dr.

2013. ápr. 16. 07:10
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm Kedvességét, de én szerintem ha nekem helyesírási problémáim vannak, akkor Magyarország 99%-nak is a különböző közösségi oldalak által. De nyilván egy hivatalos levelet, vagy mást, leírok rendesen. Itt nincs tét, úgy írok, ahogy kedvem tartja. De köszönöm, tényleg, jól indult a napom! :D
2013. ápr. 17. 07:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!