Mennyire egyszerű manapság ELTE jogi karán szerzett diplomával elhelyezkedni?
Azt szeretném tudni hogy milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon az akinek ELTE-s jogi diplomája van?
Mennyit számít az hogy ELTE-n végzett az illető(kimondottan jó nevű egyetem)?
Válaszaitokat köszönöm!
A jog tipikusan az a terület ahol nem az számít hogy hol szerezted a diplomád, hanem h pl. az egyetem mellett voltál-e valahol gyakornok, melyik jogterület a specializációd, milyen minősítésű a diplomád, milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezel és mennyire tudod hasznosítani azt amit az 5 év alatt megtanultál.
Lehet van munkáltató aki kifejezetten az eltés diplomát preferálja, de lehet eltés az a diploma hogyha a delikvens illető csak bemagolta 5 év anyagát és mondjuk egy bűncselekmény tényállását nem bírja felfogni, vagy épp kettessel végzett.
Mindenesetre több ügyész/bíró/ügyvéd ismerősöm van, aki ha munkavállalót keres, kb. magasról tesz rá h az illető melyik egyetemről jött, mert a gyakorlati képességekre kíváncsiak.
Egyébként joghallgató vagyok, egy szubjektív listát tudok neked írni ami a joghallgatók körében elterjedt (vagyis mi az egyetemek jogi karát így rangsoroljuk)
1. ELTE
2. Miskolc ÁJK
3. Szeged ÁJK
4. Károli/Pázmány ÁJK
5. Debrecen ÁJK
Köszi a válaszokat. Ha eltekintünk attól hogy melyik egyetemen végzett az illető, de mondjuk nem volt sehol gyakornok akkor jelentős hátránnyal indul?
Jogi diplomával biztosítva van a jövőd(mennyire kapkodnak értük a munkaerő piacon)?
Lehet butaságot kérdezek, akkor elnézést.
Nem indul hátránnyal, mondjuk azt h előnnyel indul az aki valahol gyakornokoskodott :) Lehet találni gyakornoki helyet, akár önkormányzatoknál, multiknál, bíróságon, börtönben, ügyészségen, ügyvédnél, civil szervezeteknél és még sorolhatnám, a jog tág terület, mindenhova kell jogász, gyakornokokat meg rengeteg helyre várnak.
Az meg h mennyire kell jogász a munkaerőpiacon az csak tőled függ, ha jó vagy, és kihasználod a lehetőségeidet (pl. miskolcon a jogászok ingyenesen járhatnak jogi szakfordító képzésre ami 7 féléves asszem), meg gyakornokoskodsz, 1 nyelvet min. középszinten beszélsz és min. jó minősítéssel végzel az egyetemen, akkor az elhelyezkedéssel nincs gond. Általában azok nem találnak munkát a jogászok közül akik kettessel végeztek (több ilyen ismerősöm van), akik tényleg mindent megtettek és az 5 év alatt beleadtak mindent, egyiknek sem okozott gondot az állástalálás. Mint írtam a jog tág terült, így az elhelyezkedés is több irányban lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!