Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jártas valaki közületek a...

Jártas valaki közületek a felsőoktatással kapcsolatos törvényekben?

Figyelt kérdés

8 féléves alapképzésben szereztem már egy diplomát, a maradék 4 félév államilag finanszírozott féléveimet nem használtam még fel. Az lenne a kérdésem azokhoz, akik jártasak a törvényekben, vagy esetleg tapasztalatuk van ezzel kapcsolatban, hogyha jelentkeznék osztatlan képzésre, ott felhasználhatnám szabadon a rendelkezésemre álló 4 államilag támogatott félévemet? Úgy tudom, csak azonos képzési ciklusban nem használhatom már fel, de így, osztatlan képzésben igen?

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!

2013. febr. 24. 18:02
 1/5 anonim ***** válasza:

Miért nem olvasol egy kicsit utána?

Aki a korábbi felsőfokú

tanulmányai során nem használta fel a 12 államilag finanszírozott (most már állami

ösztöndíjas) félévét, az az új felsőoktatási szabályozás alapján azonos képzési szinten (azaz

alapképzési szakon) igénybe veheti a fel nem használt féléveit. Tehát, ha valaki 6 félév

alatt óvodapedagógus végzettséget szerzett államilag finanszírozott formában, az további

6 félévet igénybe vehet állami ösztöndíjas képzésben, így csupán 2 félévet kell önköltséges hallgatóként befizetnie"

2013. febr. 24. 20:17
 2/5 anonim ***** válasza:
A kérdésed teljesen alap dolog!Persze hogy felhasználhatod de most már akár alapképzésben is!
2013. febr. 24. 20:18
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Igazából utánanéztem már, csak megerősítésre volt szükségem, mert még a volt iskolám tanulmányi osztályán dolgozó sem tudott konkrét választ adni anno, csak annyit, hogy "hát akkor a jogszabály szerint valószínűleg 4 félévet lehet osztatlan képzésben még államilag finanszírozott képzésben tanulni".

Ezért tettem fel a kérdést, hátha valaki a gyakorlatban már csinált ilyet (mert általában bsc után msc-re mennek, nem osztatlanra). Illetve még arra lennék kíváncsi, hogy tegyük fel felvesznek államilag finanszírozottra a pontszámaim alapján, és akkor ha lejárt a támogatott félévek száma, automatikusan átkerülök költségtérítésesre, vagy nálam is figyelembe vehető a tanulmányi átlag és bent maradhatok államin?

Illetve: úgy tudom, idei tanévtől aláiratnak a hallgatókkal egy papírt, miszerint a képzési idő x-szeresét itthon fogják ledolgozni, máskülönben ki kell fizetniük a képzésüket. Ha én közben abbahagyom az egyetemet, és külföldön folytatom, akkor ki kell fizetnem a képzésemet, vagy mivel nem szereztem itthon diplomát, így nem kell?

Bocsánat, ha megint alapkérdések, de kíváncsi lennék, hogy valakinek van-e már ilyenben gyakorlati tapasztalata.

2013. febr. 24. 20:47
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha lejár a támogatott féléveid száma akkor jól írtad automatikusan áttesznek költségesre!Valamint tanulmányi szerződés esetén valóban le kell dolgoznod itthon x évet és ha már belekezdesz végig kel csinálnod a sulit!Ha otthagyod vissza kell fizetned a pénzt...
2013. febr. 24. 20:56
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségedet!
2013. febr. 25. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!