Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Érettségi után szakmát tanulók...

Érettségi után szakmát tanulóknak jár a "HH" többletpont a felvételinél?

Figyelt kérdés

- HH: hátrányos helyzetű -

Sziasztok!

Egy 19 éves fiú vagyok, aki idén felvételizik. A gondom a következő:

Édesanyám egyedül nevel engem, és két kistestvéremet, így rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülünk. Ez így volt akkor is, mikor elkezdtem a kilencedik osztályt, és jelenleg is így van.

Azonban én nem az idei tanévben, hanem az előző végén érettségiztem. Mivel szakközépiskolában érettségiztem, szerettem volna a szakmát is letenni, mielőtt egyetemre megyek, így maradtam "ötödéven", hogy informatikus legyek.

Ezzel minden rendbe is lenne, azonban a 2013-as felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a következőt olvastam:

"

FIGYELEM! A középfokú tanulmányok a 9. évfolyam tanévének kezdőnapjától az utolsó középiskolai évfolyam (az érettségi vizsgára bocsátás) tanévének utolsó napjáig, de legkésőbb az érettségi bizonyítvány megszerzésének napjáig (amennyiben a tanuló nem szerzi meg a végzés tanévében az érettségi bizonyítványt, úgy az utolsó középiskolai tanév utolsó napjáig) tartanak, így amennyiben az érettségi bizonyítvány megszerzését követően szakközépiskolában tanulói jogviszony keretében a jelentkező szakképzésben vett részt és erre az időszakra rendelkezik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt megállapító jegyzői határozattal, úgy nem lesz jogosult felvételi eljárási díjkedvezményre és többletpontra!

"

Vagyis ha nekem az idei tanévre is van kedvezményem, de már nem folytatok "középiskolai tanulmányokat", azonban a "középiskolai tanulmányok" idejére is rendelkezem igazolással, akkor sem jár már nekem a többletpont?

Hogy még inkább kusza legyen a helyzet, az idézett szöveg végét is beillesztem:

"

A hátrányos helyzetről kiállított igazolások a jelentkező középfokú tanulmányai alatti időszakot kell, hogy magukba foglalják és a jelentkező számára csak akkor jelentenek a 2013. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot, ha a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozáskor a jelentkező nem tölti be a 25. életévét!

"

Mint említettem, 19 vagyok, tehát ezzel nincs is gond, de már nem a "középiskolai tanulmányaim" alatt, hanem az azt követő szakmai tanulmányaim alatt (mely elméletileg felnőttképzésbe tartozik, igaz van tanulói jogviszonyom) nyújtom be a jelentkezésem, akkor nem jár a pont?

Kérlek segítsetek, mert egyszerűen nem tudok kiigazodni ezen a helyzeten.

Végül egy utolsó kérdés:

"

... tanulói jogviszony keretében a jelentkező szakképzésben vett részt és erre az időszakra rendelkezik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt megállapító jegyzői határozattal, úgy nem lesz jogosult felvételi eljárási díjkedvezményre és többletpontra!

"

Itt az, hogy "erre az időszakra" azt jelenti, hogy a szakmai évre, vagy az azt megelőző "középiskolai tanulmányokra" vonatkozik?

[Szerintem az előbbi, de jobb, ha titeket is megkérdezlek.]

Előre is hálásan köszönök minden választ!

2013. febr. 13. 21:49
 1/4 anonim ***** válasza:

Az idézetekből az jön le, hogy nem jár, ami valahol érthető: egyetemen nem járna már gyermekvédelmi (legfeljebb szociális támogatás, de azt az egyetem határozza meg). Az államtól a támogatást a többletpont és a felvételi eljárási díj kedvezményében kapod meg.

Viszont ha szakmát tanulsz utána, akkor kapsz gyermekvédelmit, mint eseted is mutatja.

Biztos elszomorító, de itt nem lehet kétszer ugyanazért támogatást kapni.

2013. febr. 13. 22:08
 2/4 Bancsók Imre válasza:

Azt kell, hogy mondjam, hogy egy cipőben járunk, pontosan ugyanez a problémám, mint neked, hogy érettségi után szakmát akartam szerezni, ami sikerült is. Nekem két éves képzésről volt szó, és ez idő alatt részesültem rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

Érdeklődnék, hogy neked sikerült előrelépést találnod ebben az ügyben? Véleményem szerint, nem fogunk kapni többletpontot... :( Sőt rosszabb esetben még akár büntetőeljárást is indíthatnak ellenünk.

2013. febr. 26. 19:15
 3/4 anonim válasza:
Megkaptad végül a plusz pontot?
2014. ápr. 28. 21:53
 4/4 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nos, köszönöm az érdeklődést:

A történet végül is jól végződött. Mivel a középiskolás éveim alatt részesültem rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, többletpontot kaptam a felvételin, illetve kedvezményt is az eljárási díjból.

Az nem okozott gondot, hogy már nem vagyok középiskolás, hanem szakmát tanulok.

Korábban azt mondták , hogy ha 25 éves koromig beadom a jelentkezésem, akkor beleszámít. Persze, hogy ez valóban így van-e, az már soha nem derül ki. :) Szerencsére.

Üdvözlet az egyetemről.

2014. máj. 20. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!