Történelem alapszakkal lehetek történész/tudományos kutató?
Szia,
én ebben az évben végeztem el a töri BA-t. Ezzel semmit se tudsz kezdeni, sajnos így van. A csoporttársaim nagy része így tovább ment töri MA-ra kisebb része vagy másik szak MA-jára felvételizett, vagy elkezdett egy új BA-s szakot.
Mivel mi voltunk az első ilyen évfolyam, gyakorlatilag minden MA-ra jelentkezőt felvettek. Vannak olyanok is, többek között én is, akinek nem lett meg a nyelvvizsgája, ezeknek a nagyobb része tovább kíván menni MA-ra a következő évben.
Hogy mit kezdhetsz vele? Nyár elején sok céghez elküldtem az önéletrajzomat, vagy nem hívtak vissza, vagy ha mégis, akkor nem kezdtem el a munkát. (Legtöbb olyan cég volt amelyik bank v valamilyen hiteltanácsadó).
Esetleg próbálkozni lehet múzeumoknál, levéltáraknál, de hogy alkalmaznak-e vagy ha igen milyen minősítésben nem tudom.
Ez év végén több csoporttársunknak nagy felháborodására, olvastunk egy cikket az origo hírportálon, az egyik Tanárunk nyilatkozta a töri BA-ról:"ez olyan, mint egy emelt szintű érettségi". Nem értünk vele egyet, mert közel se olyan volt... A rendszerről pedig nem mi tehetünk. Egyébként a 3 év alatt egy jó szót sem hallottunk egyetlen Tanártól sem a bolognai rendszerről.
Ahhoz, hogy történészként dolgozhass, tehát mindenképpen kell az MA és sok sok kapcsolat a megfelelő emberekkel.
A saját tapasztalatom pedig az, hogy magamat ismerve rájöttem, hogy én nem tudnék ebbe a "körbe" bekerülni, nem vagyok olyan nyomulós, vagy nem tudom hogy fejezzem ki magam, így most egy új BA-s szakra felvételiztem, és az MA-t pedig elnapoltam. A későbbiekben megfogom csinálni, de most arra hajtok, hogy egy használhatóbb diploma tulajdonosa legyek. Történészként pedig nem fogok dolgozni, de minden szívem vágya, hoyg a diplomám meglegyen belőle.
azonkívül a BA-n lesz majd szakosodás, nálunk volt levéltár szakirány, 4 specializáció és voltak akik minort vettek fel, hogy tanári pályára lépjenek.
Biztosan tudod, hogy akik minort vesznek fel azok sem érnek semmit sem 3 év utána a "diplomával", nem tanárok és nem taníthatnak.
Ha pedig időközben meggondolod magad, és nem akarsz töri MA-ra menni, átlehet menni más szak MA-jára is.
Ha van még kérdésed, akkor írj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!