CNC-s program ellenőrzés hogyan?
Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy "tanulgatom" a CNC-s szakmát és azon csodálkozom, hogy egy program gépelésénél nagyon könnyen lehet, hogy mondjuk lehagyunk egy negatív előjelet és akkor a szán éppen az ellenkező irányba indul el hatalmas károkat okozva. Vagy ha éppen csak egy cm lejjebb fúr a fúró szintén a gép saját magában csinál kárt. De mégsem hallom, hogy hetente járnának a gépeket szerelni. Van valamilyen program ami ezt ki tudja küszöbölni, vagy egyszerűen 100x át kell nézni a programot, hogy nincs-e benne hiba?2013. jan. 14. 08:58
1/7 anonim válasza:
Szárazon futtatással. Elkorrekciózod a szerszámot, hogy a levegőben dolgozzon, látod ha nagy gebasz van.Egyébként sem engeded rá 100% os előtolással első megmunkáláskor. ott a százalékkapcsoló, figyelsz, és játszol a kapcsolóval + mondatonkénti futtatás miközben nézed hová megy a következő mondattal.
2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
Szóval elég ritkán van, hogy törik a gép? Mert ha a youtube keresőjébe beírom, hogy "cnc crash" csúnya videókat dob?
2013. jan. 14. 10:57
3/7 anonim válasza:
Ritkának nem mondanám, de inkább a szerszámok törnek
géphiba, anyagkimozdulás, hibás szerszámbemérés stb miatt.
Az pedig jóval olcsóbb mint egy 15000 eurós főorsó.
Elég masszívak a gépek, sokat bírnak :) És elég komoly védelemmel is rendelkeznek( vezérelt tengelyek nyomatékfigyelése, iletve főorsó nyomaték ellenörzés) Beállított terhelés felett letilt.
4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Akkor megnyugodtam! :)
2013. jan. 14. 19:29
5/7 anonim válasza:
Én is még csak tanulom de program tesztnél is le lehet ellenőrizni. Kirajzolja a a vezérlő a szerszám útvolnalát és még kijelzi a koordináta értékeket azt összevetem a rajzzal, én így szoktam. (volt mikor rajzi méretek szerint programoztam és rosszul adtam meg az egyenes hajlásszögét itt kiderült a hiba) De ahogy írták már van a száraz teszt, itt nincs főorsó fordulat, a szerszámot gyorsjárati sebességgel viszi végig a programozott kontúron, ezt eltolt koordináták mellett kell futtatni.
6/7 anonim válasza:
Többször át kell nézni, kirajzoltatni és kuurvára odafigyelni.A szerszám viszi a satut is mint a vajat és nem olcsó a satupofa...nagyon észnél kell lenni.
7/7 anonim válasza:
Furatokat kb:0,3 mélyen beközpontozni , fazont 2-3 század mélyen bemarni esetleg gravírtűvel bekarcolni, ha ekkor kiderül hogy gebasz van,azt még a kösz. ráhagyás eltünteti,a monitoron a grafikus teszten főleg a dúrva hibák vehetők észre, pl,G0-al átrongyol a darabon vagy feltünően mást csinál.Vagy konturmarásnál R=0 SZERSZÁMSUGÁRRAL A DARAB FÖLÖTT mondatonként nézed hogy valoban a rajz szerinti pontra megy, a megtehendő útból vissza számolható a fok ha fok van megadva,stb...Ugyanis a gép nem azt csinálja amit te akarsz, hanem azt amit beprogramozol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!