Mi a valós helyzet az egyetemisták/főiskolások nyelvtudásával?
A sajtóban megjelenő információk eléggé ellentmondásosak.
Egyik oldalról azt hallani, hogy sokan nem képesek középfokú nyelvvizsgát tenni, ezért nem kaphatják meg a diplomájukat. Ha jól tudom néhány helyen moratóriumot is hirdettek.
A napokban azzal fenyegetőztek a diákok képviselői, hogy kimennek külföldre tanulni a hallgatók. Szerintem a egy külföldi egyetem elvégzéséhez elég magas szintű nyelvtudás szükséges.
Mi a valós helyzet ? A magyar egyetemi hallgatók milyen százaléka lenne képes beülni egy német vagy angol egyetemre és ott az adott nyelven megfelelően teljesíteni.
A másik kérdés. Hiányos nyelvtudással hogyan lehet képes egy hallgató nyomon követni a legfrissebb tudományos eseményeket. Megvárja míg lefordítják ?
"Én alapból középfokú nyelvvizsgához kötném a felsőoktatásba való jelentkezést."
Ez szép és jó, csak akkor megint ott vagyunk, hogy ezzel a szegényebbeket kirekesztenék a felsőoktatásból, mert esélyük sem lenne bekerülni.
(Igen tudom, hogy a diploma feltétele amúgy a nyelvvizsga, de az egyetem alatt a szoctámból és ilyenekből talán könnyebben kigazdálkodható rá a pénz.)
A nyelvtudás szakfüggő. Ahova én járok, ott mindenki beszél idegen nyelvet. Persze a turizmus egy olyan szakma, ami nyelvtudás nélkül nem működik. Az alap ahhoz, szóval az én sulim speciális helyzetben van ebből a szempontból, főleg, hogy nálunk angol és német nyelven is oktatják ezt a szakot.
Vannak nálunk, akik több nyelven is jól beszélnek.
Egyetemen nincs az embernek ideje nyelvvizsgára készülni, és amúgy sem olcsó mulatság.
Nálunk beszélnek idegen nyelvet, hiszen a nyelvvizsga pluszpont volt a felvételin, sok embernek van. De mivel nem gyakoroljuk a nyelvet napi szinten, kicsit elfelejtődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!