Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a valós helyzet az egyetemi...

Mi a valós helyzet az egyetemisták/főiskolások nyelvtudásával?

Figyelt kérdés

A sajtóban megjelenő információk eléggé ellentmondásosak.

Egyik oldalról azt hallani, hogy sokan nem képesek középfokú nyelvvizsgát tenni, ezért nem kaphatják meg a diplomájukat. Ha jól tudom néhány helyen moratóriumot is hirdettek.

A napokban azzal fenyegetőztek a diákok képviselői, hogy kimennek külföldre tanulni a hallgatók. Szerintem a egy külföldi egyetem elvégzéséhez elég magas szintű nyelvtudás szükséges.

Mi a valós helyzet ? A magyar egyetemi hallgatók milyen százaléka lenne képes beülni egy német vagy angol egyetemre és ott az adott nyelven megfelelően teljesíteni.

A másik kérdés. Hiányos nyelvtudással hogyan lehet képes egy hallgató nyomon követni a legfrissebb tudományos eseményeket. Megvárja míg lefordítják ?

2012. dec. 21. 23:35
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"Én alapból középfokú nyelvvizsgához kötném a felsőoktatásba való jelentkezést."

Ez szép és jó, csak akkor megint ott vagyunk, hogy ezzel a szegényebbeket kirekesztenék a felsőoktatásból, mert esélyük sem lenne bekerülni.

(Igen tudom, hogy a diploma feltétele amúgy a nyelvvizsga, de az egyetem alatt a szoctámból és ilyenekből talán könnyebben kigazdálkodható rá a pénz.)

2012. dec. 22. 23:14
 12/17 anonim ***** válasza:
Figyelj, az én családom elég szegény volt, középiskola alatt egyszer sem jártam magántanárhoz vagy nyelviskolába, mert nem engedhettük meg magunknak, a nyelvvizsgát ajándékpénzekből finanszíroztam, mégis 2 középfokút csináltam 18 éves koromig. És ez ezelőtt 10 évvel volt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy aki igazán keményen tanul, annak azért vannak lehetőségei. Persze vannak szélsőséges esetek, amikor nem indul egyáltalán támogatott képzés vagy abszolút semmilyen nyelvérzéke sincs valakinek, de azért nem ez a jellemző.
2012. dec. 23. 00:23
 13/17 anonim ***** válasza:
És mindezt úgy, hogy rosszabbnál rosszabb tanáraink voltak és évente váltották egymást.
2012. dec. 23. 00:25
 14/17 anonim ***** válasza:
kb diákok felének nincs nyelvvizsgája (nekem sincs). a szakon, ahova járok (végzős ttk) 8an vagyunk, abból 3nak van csak. igazából nem is értem miért kötelező a diplomához. ha nem tudok nélküle elhelyezkedni az az én problémám, de ha már egyszer végigcsinálom az egyetemet, akkor adják már oda azt a rohadt papírt...
2012. dec. 23. 20:13
 15/17 anonim ***** válasza:

A nyelvtudás szakfüggő. Ahova én járok, ott mindenki beszél idegen nyelvet. Persze a turizmus egy olyan szakma, ami nyelvtudás nélkül nem működik. Az alap ahhoz, szóval az én sulim speciális helyzetben van ebből a szempontból, főleg, hogy nálunk angol és német nyelven is oktatják ezt a szakot.

Vannak nálunk, akik több nyelven is jól beszélnek.

2012. dec. 26. 23:37
 16/17 anonim ***** válasza:

Egyetemen nincs az embernek ideje nyelvvizsgára készülni, és amúgy sem olcsó mulatság.

Nálunk beszélnek idegen nyelvet, hiszen a nyelvvizsga pluszpont volt a felvételin, sok embernek van. De mivel nem gyakoroljuk a nyelvet napi szinten, kicsit elfelejtődik.

2013. jan. 5. 00:21
 17/17 anonim ***** válasza:
régi már a kérdés, de én most felvételizek egyetemre és már van 2 B2-es nyelvvizsgám...
2014. júl. 20. 00:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!