Ha felvettem 2 szabadon választható tárgyat és egyiket sem csinálom meg, akkor ugye azt később már nem kell kötelezően teljesíteni?
2 idegen nyelvi kurzust vettem fel, mindkettő 2 kredit, és bírtam is egy jó darabig amíg nem jöttek az első zh-k. Onnantól kezdve nem járok be azokra, inkább a kötelező tárgyakra hajtok.
Viszont érdekelne, hogy ha felvettem ezeket a szabadon választható tárgyakat, akkor mindenképpen teljesítenem kéne?
A Tanulmányi Követelményrendszerben nem találtam választ, remélem valaki tud nekem segíteni. Mindegy melyik egyetem, az is érdekelne, hogy máshol hol van, csak normális válaszokat légyszi. :)
Szerintem nem kell őket feltétlenül teljesíteni, de ezek tényleg le fogják húzni a kreditindexedet. De ha nem hajtasz ösztöndíjra, akkor végülis mindegy.
Kreditbüntetés nálunk úgy van, hogy a 6 félév alatt 180 kreditet kell teljesíteni, ezt még 10%-kal túllépheted, azaz 198 kredittel is végezhetsz büntetés nélkül. Ha ezt túlléped, kreditenként 6000 Ft-ot kell fizetni (bár ez gondolom egyetemenként változik).
Legjobb, ha bemész a Tanulmányi Osztályra, ott biztosabbat tudnak mondani :)
nálunk ez úgy van, hogy ha nem teljesítesz kredites tárgyat, akkor nincs ösztöndíj. viszont fizetned nem kell, CSAK a képzés végén és CSAK akkor, ha túlfutottál a kreditjeiden.
nekem pl. 180 kreditet kell teljesítenem a saját szakomon 6 félév alatt, ezt 10%-kal (=18 kredit) léphetem túl. tehát ha a 6 félév alatt 200 kreditet vettem fel (az nem számít, hogy teljesítettem-e ezeket, csak hogy felvettem-e!), akkor fizetnem kell a plusz 2 kreditért.
de legegyszerűbb, ha megkérdezed a szaktársaidat, felsőbb éveseket, legrosszabb esetben a to-t :D valaki tuti tudja a választ.
Nálunk szerencsére nincs ilyen kreditbüntetés. :D
Az ösztöndíjtól meg elvileg nem búcsúzok el, mert viszonylag jó átlaggal számolok, 3-asnál rosszabb jegyem biztosan nem lesz, 40 kreditet vettem fel, abból lejön a 4 kredit (2 szabadon választott tárgy) és akkor 36 kreditet ha hozok kb 4-es átlaggal az sztem nem mondható rossznak.
Am tényleg csak az érdekelne, hogy ha felvettem egy szabadon választható tárgyat, akkor muszáj-e teljesíteni.
Mert ugyebár a leckekönyvbe bekerül, plusz nekünk neptunban olyan is van, hogy "előrehaladás".
És ott benne van az összes tárgy, amit mindenképpen meg kell csinálnom (kötelező tárgyak), és szabadon választhatóakhoz most bekerült a 2 szakmai angol is. Szóval ezért merült fel bennem. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!