Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miből éltek meg egyetemistakén...

Miből éltek meg egyetemistaként? Mennyi pénz kell egy hónapra?

Figyelt kérdés

Itthon egy tanári fizetés van (120 ezer Ft)... az szép és jó, ha elterveztem, hogy érettségi után egy távoli városba megyek egyetemre... de miből lehet megélni? Átlagosan mennyit szoktatok elkölteni egy hónapra (mindennel együtt)?

Milyen munkákat tudok vállalni egyetem mellett, ami nem veszi el az időmet és energiámat a tanulástól? Milyen átlagra mennyi ösztöndíj jár körülbelül (~5-ös, ~4-es, ~3-as, ~2-es átlag...)? Ha diákhitelt veszek fel, azt ahogy befejezem az egyetemet, egyből kell kezdenem visszafizetni?

2009. aug. 16. 12:29
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Albérlet rezsivel Pesten min. 35-40 ezer.

Kollégium olcsóbb, az 10-20 ezer kb., helytől függ.

Ösztöndíj mindenütt változik, de az utóbbi években igencsak megnyírbáltál, nálunk pl. alig kap már valaki.

Jegyzettámogatás sincs.

Szociális támogatást lehet kérni.

Kaja sok mindentől függ, főzöl-e vagy veszel, vagy otthonról hozol. De sztem az is kb. 15 ezer havonta.

Meg tömegközlekedésre, vonat, buszjegyre kell költeni még, ha hazajársz néha.

Sulitól függ, könyvtáros-büfé szakon vígan lehet dolgozni mellette, de mondjuk bme-n már nem nagyon (vagyis lehet, de akkor még számolj hozzá az egyetemhez +1-2 évet). Esetleg korrepetálást tudsz vállalni.

Sokféle diákszövetkezet van Pesten, lehetsz recepciós, adminisztrációs munka, telefonos munka, gyorsétterem, vidámpark, aquapark, teszkó pénztáros, árufeltöltő, szakmai munka.

Vidéken kevesebb a lehetőség sajna.

Diákhitelt asszem a fizetésedből vonják le, szóval akkor kell elkezdeni törleszteni, ha munkát is találsz.

2009. aug. 16. 12:40
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes tájékoztatást :) Az egyetem melletti munkáról lemondok, nem szeretnék (sokszor) megbukni. A diákhitelt tényleg csak akkor kell elkezdeni visszafizetni, ha már van munkád is? Ez megnyugtató.
2009. aug. 16. 12:46
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én nyelvórákat adtam az egyetem mellett (nyelvszakos voltam), napi másfél-két óra alatt meg lehet keresni havi 50-60 ezer forintot, és ez még nem olyan mennyiségű munka, ami hátráltatna a tanulásban. A kajában nekem sokat segített anyukám, hétvégenként mindig hazajártam, és vasárnaponként főzött pár olyan jellegű kaját, amit felmelegítve több napig is lehet fogyasztani. Általában szerdáig otthonit ettem, csak csütörtökre kellett magamnak vásárolnom, pénteken meg reggeli után már utaztam haza.
2009. aug. 16. 12:54
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ja nem, bocs rosszul mondtam, suli után meg kell kezdeni a törlesztést, csak kedvezményt adnak.

[link]

itt le van írva minden.

2009. aug. 16. 13:01
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, várom a további hozzászólásokat :)
2009. aug. 16. 19:21
 6/6 anonim ***** válasza:
Nálunk is egy tanári fizetés volt, pont ennyi,mert anyukám tanító, mi diákhitellel és munkával oldottuk meg. Most ,hogy normálisan kijöjjünk párommal együtt nagyjából havi 120 ezerre van szükségünk. Az albérletünk 40 ezer, a rezsije kb ugyanennyi, a hazaút oda-vissza kettőnknek 10 000, a maradék pedig hamar elmegy kajára könyvekre egyébre. És nem úgy kell gondolni a kajára,hogy mindent én veszek ,hanem úgy ,hogy anyukám meg párom anyukája ad kaját, de ha lemész a boltba és veszel egy üveg ásványvizet , egy kilo kenyeret meg 10 deka felvágottat már egy ezresnél tartasz, ha ezt mindennap megcsinálod , és csak ennyit veszel is elmegy 30 ezer egy hónapban. Ennél olcsóbban is ki lehet jönni, de mi ketten vagyunk és tanulunk,mellette dolgozunk, és ketten élük egy 1 szobás lakásban.
2009. aug. 17. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!