Kémiai egyenletek! Segítene valaki?
9.-es vagyok, a tanár azt mondta, hogy már kellene tudnunk ezeket a kémiai egyenleteket és a rendezésüket. Viszont én nem értem.
Pl: H + O2(alsó indexben) Azt tudom hogy ebből víz lesz. Na de hogyan kell rendezni az egyenleteket? néhány egyszerű példán át megmutatná valaki? Köszi. :D
S + O2 --> SO2
A kén a VI.A főcsoport tagja és két vegyértékelektronnal rendelkezik. Az oxigén szintén a VI.A főcsoport tagja és két vegyértékelektronnal rendelkezik, ezért 1:1 arányban reagálnak egymással.
Ca + 2HCL --> CaCl2 + H2
A kalcium a II.A főcsoport tagja két vegyértékelektronnal rendelkezik, a kalcium a klórral reakcióba lép, a klór viszont a VII.A főcsoport tagjaként egy vegyértékelektronnal rendelkezik, ezért keletkezik CaCl2, ehhez viszont 2 mol HCL-ra van szükség és így 2 mol hidrogén keletkezik!
Ezeket az egyenleteket próbáld megoldani:
Ca + O2 -->
H2SO4 + NaOH -->
Na + Cl -->
C + O2 -->
CaCO3 + HCl -->
Küldd vissza megoldva, aztán majd átnézem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!