Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Minden egyetemre fizetni kell?

Minden egyetemre fizetni kell?

Figyelt kérdés

Nagyon hülye vagyok ebben a témában, semmit sem tudok az egyetemek működéséről.Szóval mindenhol van tandíj?

Mert a családomnak eggyáltalán nincs semmi pénze(pontosabban van, de azt elköltik).Most 11.-be megyek és én vagyok a 2. legjobb tanuló, de nem tudom van-e értelme ennek az egésznek?!Ennyire hajtani magam, kifulladásig tanulni a semmiért..

2009. júl. 28. 10:35
 1/5 anonim ***** válasza:

Tanulj továbbra is ilyen jól! Hozd ki a maxot magadból!

Államilag finanszírozott helyek is vannak az egyetemen. Nézz el sztem a felvi.hu ott minden infót megtalálsz!

2009. júl. 28. 10:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
2009. júl. 28. 11:03
 3/5 anonim ***** válasza:

Így van, az államilag finanszírozott helyekre nem kell tandíjat fizetni.Ide viszont magasabbak a ponthatárok, nehezebb bekerülni.(Bár ha te a 2. legjobb tanuló vagy, nagy az esélyed h benn leszel) Költségtérítéses szakok tényleg durvák, félévente 150-250 000 Ft között mozog tandíj...

De persze az egyetem mindig költségekkel jár, akár állami, akár költségtérítéses...azonban én úgy vettem észre, h ez az 1. évem olcsóbb volt ,mint a gimi...nem kötelező megvenni a tankönyveket, ott a könyvtár, jegyzetek is általában elégségesek...szóval nekem nem voltak nagy kiadásaim...kérdés persze h koliba vagy albérletbe jönnél-e tanulni

Érdemes még kölrülnézned az OKJ-s képzésekben is, azok között nagyon sok támogatott van,és szakmát is kapsz, ezek 1-3 évesek.

2009. júl. 28. 11:06
 4/5 anonim ***** válasza:

Állami intézményekben lehet menni államilag finanszírozott, illetve költségtérítéséses képzésre. A második esetben van tandíj, szakonként és intézményenként dől el, hogy mennyi. Általában 100-600 000 forint félévente. Szóval ha rossz az anyagi helyezetetek, akkor inkább be se add költségtérítésesre a jelentkezésed!

Álllamilag finanszírozott képzésen tandíj nincs, de egyéb járulékos költségek itt is vannak. Ilyen a beiratkozási díj, leckekönyv díja (bár most ezt állítólag meg fogják szüntetni), egyes helyeken számítógép-használati díj, kollégiumi díj, vagy albérlet, ha nem otthon laksz, ilyen-olyan ügyintézési- és késedelmi díjak...

Ami nagyon sokba kerül, az a tankönyvek, illetve a fénymásolás. Egyes karokon félévente tízezres nagyságrendben mérik ezeket.

Igazából ha leírnád, mi érdekel, milyen karra, szakra szeretnél menni, konkrétabban lehetne válaszolni.

2009. júl. 28. 12:04
 5/5 anonim ***** válasza:
Beiratkozási díjról még életemben nem hallottam.
2009. júl. 29. 01:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!