Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy tanítsam meg írni és...

Hogy tanítsam meg írni és olvasni a gyerekemet?

Figyelt kérdés
Kiköltöztünk Angliába és a 7 éves fiamat megakarom tanítani magyarul írni és olvasni. Már körülnéztem a neten, de mindenki azt javasolja, hogy bízzuk szakemberre, ez a mi esetünkben nem megoldható. Az ABC-t most tanuljuk, de nem tudom, hogy folytassam tovább. Tudna valaki segíteni, tanácsot adni?
2012. aug. 27. 01:57
 1/10 anonim ***** válasza:
39%
Mit kell még folytatni az ABC után? Maximum vehetsz neki egy helyesírási szabálytatot, de ha már tudja a betűket, akkot magyarul már tud írni-olvasni, hiszen mi úgy írjuk a szavakat, ahogy kieltjük őket.
2012. aug. 27. 06:24
 2/10 anonim ***** válasza:

a tanítók nem hiába tanulnak 4 évet, hogy megtaníthassák a gyerekeket írni és olvasni...

egyetértek ehhez szakember kell!

te csak beszélj vele magyarul SOKAT, taníts szavakat, de a többit hagyd szakemberre!

2012. aug. 27. 06:31
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
engem anyám tanított szakképesítés nélkül, de hogy hogy csinálta... arra nem emlékszem:D
2012. aug. 27. 08:04
 4/10 anonim ***** válasza:
De egyébként magántanuló és te tanítod otthon, vagy jár iskolába Angliában? Ha jár, és már megtanulta az angol abc-t, akkor tényleg csak gyakorolni kell vele a magyar írást és olvasást, semmi tanítanivaló nincs. Amikor egy kisgyerek itthon egy suliban elkezd angolt mint idegen nyelvet tanulni, akkor se állnak neki még külön az írást meg olvasást megtanítani neki, hiszen már ismeri a betűket. Csak fel kell fognia, hogy a két nyelvben egy kicsit másképp működnek a betűk, ennyi. De ezt megtanítani nem igazán lehet, csak sok-sok gyakorlással fogja megszokni.
2012. aug. 27. 09:37
 5/10 anonim ***** válasza:
Én annyit halottam , hogy érdemes várni két évet a két nyelv írásának megtanítás között, hogy biztos ne keverje.
2012. aug. 27. 13:07
 6/10 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hallottam.
2012. aug. 27. 14:44
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek! Jövőhéten kezdi a 2. osztályt Angliában, az angol ABC-t már megtanítottam neki, de olvasni nem tud, ahogy beszélni sem, mert tavaly csak 2,5 hónapot járt suliba. Kiejtés szempontjából ég és föld a 2 nyelv, de ez csak az én meglátásom, lehet, hogy rosszul vettem észre. Tudom, hogy egy pedagógus évekig tanulja a tanítást, de a gyerekem magyar és Angliában élünk, úgy gondolom, hogy meg kell tanulnia az anyanyelvén is írni, olvasni és számolni. Mivel elég kicsi az esélye, hogy itt élő magyar tanárt találjak, ezért kénytelen vagyok a cél érdekében tanítani.

Szóval a kérdés még továbbra is fent áll, várom a javaslatokat! :)

2012. aug. 27. 23:26
 8/10 anonim ***** válasza:
Én a Nemzeti Tankönyvkiadó Játékház tankönyvcsaládját javaslom. Nagyon alapos, gondot fordít az általános nyelvi fejlesztésre is, és a hozzá tartozó munkafüzetek, kivágós feladatok sokoldalú gyakorlást tesznek lehetővé. Egészen negyedik osztályig kidolgozták a program tankönyveit, érdemes előre beszerezni, mert jövőre átalakul a tankönyvpiac, ki tudja, kapható marad-e.
2012. szept. 2. 19:24
 9/10 anonim ***** válasza:

Most látom, hogy mg az angol olvasással is hadilábon áll a kisfiad. Akkor feltétlen várjatok még a magyarral, mert ezt együtt nem lehet (nagyon nehéz) tanulni.

Magyarul csak beszéljetek, meséljetek, és olyan beszédészlelést fejlesztő feladatokat csináljatok, mint a szótagolás (tapsolj minden szótagra!), hangok keresése (hallasz-e a szóban sz vagy ó vagy akármilyen hangot? az elején, a végén, vagy a belsejében hallod?)

Később már hangokra is lehet bontani a szavakat, és akkor azt is megállapíthatja a gyerek, hogy hányadik a keresett hang.

Ezeket a feladatokat megfordítva:

Gyűjtsetek szavakat adott kezdő vagy befejező hanggal, szótaggal!

Mondj a gyereknek szótagokra vagy hangokra bontva szavakat, 2-3 mp-es szünetekkel, ő találja ki, mire gondoltál. Ha ez jól megy, szöveggel is szétválaszthatod szótagokat.(A szó eleje e, a vége pedig gér. Mi az?)

Ha már magabiztosan olvas a gyerek angolul, csak akkor kezdjétek a magyart.

Sok sikert!

2012. szept. 2. 19:36
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, beszerzem a könyveket a munkafüzetekkel együtt és akkor várunk még. :)
2012. szept. 3. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!