Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Összekeverem a költők életrajz...

Összekeverem a költők életrajzát (irodalom érettségi szóbeli tételek). Hogy jegyezzem meg, hogy melyik melyikhez tartozik?

Figyelt kérdés
Nagyon gyorsan meg tudok tanulni egy-egy életrajzot, és utána vissza is tudom mondani tökéletesen magamtól. Viszont így, hogy 20 életrajzot kell fejből tudnom, nem megy. Folyton összekeverem őket. Írtam vázlatokat hozzájuk, azok alapján próbálom megtanulni, de nem sokat javít a helyzeten. Ötlet?
2012. jún. 15. 09:42
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez annak a hatása, hogy nem logikusan tanultad, hanem csak magoltad.

Akkor ott gyorsan elolvastad párszor, utána jól fel tudtad mondani emlékezetből, de most visszamenőleg 20-at már nem tudsz rendesen.

Erre egyedüli megoldás, ha logikusan tanulod nem magolva.

2012. jún. 15. 09:51
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem magolom, mert értem a dolgokat, és értem, hogy mi miből következik. Ha az első 1-2 mondatot tudom, akkor onnantól megy az egész. Csak a neveket keverem. Azt pedig nem lehet logikusan megtanulni,hogy Juhász Gyula vagy Örkény István élt Nagyváradon,vagy ilyesmiket.
2012. jún. 15. 09:56
 3/10 anonim ***** válasza:

Szerintem sem lehet logikusan megtanulni, csak bemagolni.. Szenvedtem én is eleget ezzel magyar érettségi előtt, de szerencsére ezen már rég túlvagyok.

A fontosabb dolgokat próbáld megjegyezni, és az érettségi feleletedet pedig ne a költők életrajzára élezd ki, hanem az adott művek elemzésére. Életrajzból meg annyit mondj csak, amennyit muszáj, vagy amiben teljesen biztos vagy, hogy jól emlékszel.

2012. jún. 15. 12:55
 4/10 Lestat_626 ***** válasza:

Nem is kell életrajz!

Csak annyi, amennyi az adott témához kell. Például Petőfi szerelmi kölrészeténél nem kell elkezdeni beszélni arról, hogy hol született, hol járt iskolába, stb. Annyi kell, hogy hol, mikor, hogyan ismerte meg a nőt/nőket és ez milyen hatással volt rá + a szerelmükről általában (szenvedélyes volt-e, stb.)

Nekem ezt mondták... :)

2012. jún. 15. 13:07
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszi! Az én tanárnőm elég részletesen kéri az életrajzot :/ Ami igazából egyszerű lenne, csak nem kéne kevernem őket. Persze azért pár dolgot biztos el tudok majd mondani az egy-egy íróról. A hozzájuk tartozó versek úgyis segítenek, hogy épp ki volt a szerelme, és abból már pár gondolat eszembe jut. Csak az ilyen "mikor,hol született,ki volt anyja,apja,stb" dolgokat nem fogom tudni megjegyezni. Vajon az jó, ha azt mondom, hogy pl.: 198.évtizedben alkotott? Vagy 1980-as években alkotott. Vagy 1980-1890 között alkotott. Melyik hangzik legjobban?:D Ezeket szöveggyűjteményből ki tudom nézni,de a pontos dátumot nem.
2012. jún. 15. 13:13
 6/10 Lestat_626 ***** válasza:

Szerintem elég, ha annyit mondasz, hogy melyik század költője/írója az illető és milyen stílusú.

Például, ha már Petőfi:

Petőfi Sándor a XIX. század első felének (egyik) legjelentősebb romantikus költője. ;)

2012. jún. 15. 16:04
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem kell életrajz, csak a műveket kell tudni
2014. jún. 23. 14:55
 8/10 anonim ***** válasza:

Pl. Madáchnál nem az életét kell tudni, hanem

az "Ember trgagédiáját"

2014. jún. 23. 14:56
 9/10 anonim ***** válasza:

Móricznál sem az életrajzát kell tudni, hanem

a műveiről kell tudni beszélni (novellák, Rokonok, Erdély)

2014. jún. 23. 14:57
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom mit lehet azokon egyébként keverni, főleg

ha nem egy korszakban éltek

2014. jún. 23. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!