Összekeverem a költők életrajzát (irodalom érettségi szóbeli tételek). Hogy jegyezzem meg, hogy melyik melyikhez tartozik?
Ez annak a hatása, hogy nem logikusan tanultad, hanem csak magoltad.
Akkor ott gyorsan elolvastad párszor, utána jól fel tudtad mondani emlékezetből, de most visszamenőleg 20-at már nem tudsz rendesen.
Erre egyedüli megoldás, ha logikusan tanulod nem magolva.
Szerintem sem lehet logikusan megtanulni, csak bemagolni.. Szenvedtem én is eleget ezzel magyar érettségi előtt, de szerencsére ezen már rég túlvagyok.
A fontosabb dolgokat próbáld megjegyezni, és az érettségi feleletedet pedig ne a költők életrajzára élezd ki, hanem az adott művek elemzésére. Életrajzból meg annyit mondj csak, amennyit muszáj, vagy amiben teljesen biztos vagy, hogy jól emlékszel.
Nem is kell életrajz!
Csak annyi, amennyi az adott témához kell. Például Petőfi szerelmi kölrészeténél nem kell elkezdeni beszélni arról, hogy hol született, hol járt iskolába, stb. Annyi kell, hogy hol, mikor, hogyan ismerte meg a nőt/nőket és ez milyen hatással volt rá + a szerelmükről általában (szenvedélyes volt-e, stb.)
Nekem ezt mondták... :)
Szerintem elég, ha annyit mondasz, hogy melyik század költője/írója az illető és milyen stílusú.
Például, ha már Petőfi:
Petőfi Sándor a XIX. század első felének (egyik) legjelentősebb romantikus költője. ;)
Pl. Madáchnál nem az életét kell tudni, hanem
az "Ember trgagédiáját"
Móricznál sem az életrajzát kell tudni, hanem
a műveiről kell tudni beszélni (novellák, Rokonok, Erdély)
Nem tudom mit lehet azokon egyébként keverni, főleg
ha nem egy korszakban éltek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!