Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kémia témazáróra készülök és...

Kémia témazáróra készülök és vannak kérdések amiket nem tudom megoldani. Ábrázold a bárium atomszerkezetét! Milyen a kötés típusa a következő molekulákban? MgO, Co2, Br2, Hány molekulát tartalmaz 72g víz?

Figyelt kérdés

Mennyi a térfogata 5,2 mol hidrogénnek standard állapotban? Mennyi a tömege 5 cm3 higanynak, ha a sűrűsége 13,6/cm3?

Hogyan reagál egymással a nátrium-hidroxid és a kénsav? Írd le a reakció egyenlettel!

Kérlek ha tudtok kiszámolás is csatlakoztatasatok a válaszhoz! Eddig 5 voltam kémiából de egy hosszas betegség miatt lemaradtam. Előre is köszönöm.

2012. máj. 26. 13:52
 1/5 anonim ***** válasza:

Bárium: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 432 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 6s2

MgO: ionos, CO2: kovalens, Br2: kovalens

m(víz)=72g M(víz)=18g/mol n=4 mol

1 mol anyag 6*10^23 db molekulát tartalmaz (Avogadro-szám)

4*6*10^23 = 2,4*10^24

Standard állapotban 1 mol gáznak 24,5 dm3 a térfogata. Ebből légyszi számold ki, nincs nálam számológép.

Hasonló, mint az előző. 1 cm3 higanynak 13,6 g a tömege. Ebből szintén ki tudod számolni, hogy 5 cm3-nek mennyi.

2 NaOH + H2SO4 = Na2SO4 + 2H2O

2012. máj. 26. 15:18
 2/5 A kérdező kommentje:
Szóval először is köszönöm. Másodszor pedig hogyan állapitotad meg a kötés típusát? a Vízes feladatot eltudnád magyarázni mégegyszer?
2012. máj. 27. 13:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Ja és a Bárium atomszerkezetét próbáldmeg kérlek ugy elmagyarázni hogy 7 osztályos is megértse. Köszi
2012. máj. 27. 13:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Hát a kötéstípust azt sokszor meg kell tanulni. De vannak kivételek:

1. 2 nemfém atom között (mint pl. a bróm, vagy a szén és oxigén), mindig kovalens kötés van (ezen a szinten ezt írom, majd később tanuljátok, mikor nem, ha normális a tanár, olyat nem kérdez).

2. egy fém és nemfém között (magnézium-oxigén) ionos kötés van

A vizesnél: létezik egy Avogadro-szám nevű "képződmény" (értéke 6*10^23). Ez azt mondja meg, hogy 1 mol bármilyen anyagban hány db részecske (atom, molekula vagy ion) található meg. Ha tehát tudnom kell, hogy x g anyagban hány db részecske van, akkor ki kell számolnom az anyagmennyiségét (anyagmennyiség = tömeg / moláris tömeg), és abból beszorzással megkapom az eredményt (hány db részecske = anyagmennyiség * Avogadro-szám).

2012. máj. 27. 16:51
 5/5 anonim ***** válasza:
Az atomszerkezetnél pontosítok: arra gondoltam, hogy az elektronszerkezete kell, de rájötte, közben, hogy valszeg tévedtem. Tehát a bárium atomszerkezete: az atommagban a rendszámmal egyenlő (tehát 56) db proton van. A neutronok számát úgy kapjuk meg, hogy kivonjuk a az atomtömegből (137) a protonok számát (tehát 81 db neutron van). Elektronjainak száma pedig egyenlő kell legyen a protonok számával (56), mert az atom semleges töltésű részecske.
2012. máj. 27. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!