Biológia emelt- genetikás feladat?
Ti hogy csináltátok az utolsót?
Azt hiszem adott volt 1000 egyed, abból 160 fakó (recesszív homozigóta). és az utolsó kérdés valami olyasmi volt, hogy ha csak a domináns homozigóta és heterozigóta egyedeket kereszteztünk, mekkora valószínűséggel jön létre homozigóta recesszív utód?
Az a baj, hogy Hardy -Weinberggel számoltam (vagy nem baj? nem tudom), pedig ha jól emlékszem, nem volt egyensúlyban a populáció. Szóval ugye hom.rec. egyedek csak akkor jöhetnek létre, ha heterozigótákat keresztezünk, 25% eséllyel. Kiszámoltam a heterozigóták arányát (2pq/(2pq+p2), ezt négyzetre emeltem, merthogy ekkora az esélye, hogy heterozigóta szülők kereszteződnek, és szoroztam az érteket 0,25-tel. Jajj, szerintem elrontottam:S Meg a hülye ökológiás feladatot is:(
na szóval. a pontos kérdés:
színeseket egymás között keresztezve mekkora valószínűséggel lesz fakó? Ha homozigótát heterozigótával keresztezel:
1) ha a homi AA, akkor nem lesz recesszív homozíta egyik utód sem
2)aa pedig nem lehet, mivel az nem színes.
16:03-nak:
ezen én is gondolkoztam, de ebből hiányoznak így az allálgyakorisági adatok, ergo bármilyen populációra ráillik. Persze benne van, hogy neked van igazad, majd holnap kiderül:) Hát, srácok, várjunk holnapig:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!