Miért kell gépészmérnökin komplex műszaki rajzokat kézzel rajzolni?
Tanultunk autocadot, inventort, catiat meg egy csomó mindent. Most meg három nap három éjjel non-stop rajzolok meg szerencsétlenkedek, hogy vegyem észre, hogy néhol nem jó a méret és kezdjem elölről.
Amúgy nem is lenne gondom ezzel, ha majd a munkahelyen is így kéne csinálni. De nem...sőt hallottam olyan helyekről ahol TILOS a műszaki rajzokat kézzel csinálni. Ami logikus is. Autocadban negyed ennyi idő alatt készen lenne és még szebben meg pontosabban is, mivel vonalzóval egy tizedesnyi pontossággal is nehéz megrajzolni.
Azért, hogy ne függj programoktól. Valamint rengeteget tanul az ember abból, ha valaminek többször nekifut és elrontja.
Különben ennyi erővel minek tanuljunk meg szorozni, hisz ott a számológép. Ami totál jogos, csakhogy a számológépeket - meg az autocadet is - meg kell tervezni valakiknek. És ezek a valakik a mérnökök lesznek. Tehát nekik ismerniük kell a munkafolyamatot a-tól cettig. Aki nem ismeri, csak használni tudja a programot, az nem mérnök, hanem szakmunkás.
Már ne haragudj, de ha valaki műszaki ember, akkor alapvető elvárás, hogy kézzel is tudjon (többé-kevésbé) rajzot készíteni.
Régen még macerásabb volt, képzeld el még tussal is ki kellett húzni. Ha a legvégén a tussal a tinta picit mellément, kezdhetted előről az egész rajzot.
Egyébként nekem meggyőződésem, hogy aki kézzel nem tudja az alapokat megrajzolni, az gépen sem tud rajzolni. Jó persze, már lassan ezt is kiküszöböltük, mert az újabb rajzprogramokban már egyre inkább a program megcsinál bizonyos dolgokat automatikusan.
(Különösen érezhető e tekintetben a különbség az általad említett autocad és inventor között).
Persze értem, hogy mit mondtok. Nem is haragudtam pl amikor egy emelőberendezést kellett tervezni. Viszonylag egyszerű volt és egy nap alatt le lehetett rajzolni. Kell fejleszteni a rajzolási készséget, ez nem vita. De ez már messze nem a rajzolásról szól...inkább a türelemről. Van a szerkezetben kb 80 csavar amiből 60-nak anyája is van, alátéttel. És akkor tömítésről meg csapágyakról nem is beszélek.
És ha már egyenlővé tetted a szorzással...te mindent fejben vagy papíron szorzol? A nagy számokat te nem számológéppel szorzod? Na ez van a rajzzal is. A kisebb rajzokat megcsinálhatod kézzel, viszont a nagyokat inkább már számítógépen.
És ha egyetemen csak a kézzel való rajzolást tanuljuk, akkor mit csinálunk ha elkerülünk egy céghez? Osztjuk az észt, hogy mi kézzel rajzolunk csak, mert mi mérnökemberek vagyunk? Ez már nem kell. Egyik cég sem fog rád várni, hogy egy komplex rajzot készíts el, amikor egy programmal meg tudod csinálni egy-kettőre, sokkal pontosabban.
És végezetül, az autocad program megírásához nem kell nagy rajztudás. Sőt, a műszaki rajz szabályainak meg programozási ismeretek kellenek.
Az autocad program megírásához valóban nem kell nagy rajztudás, viszont ha autocadban rajzolsz, akkor annál inkább. Ha már itt a csavarokat, meg anyákat említetted, akkor cadben azt ki kell szerkeszteni, míg inventorban csak ki kell választani - a szabványnak megfelelően, ezt pedig tartalmazza az inventor.
Tehát arra akartam rámutatni, hogy az újabb programok kevesebb rajzismeretet követelnek meg.
Az autocad program megírását az első válaszolónak szántam, nem neked (Villanykörte). Tudom, hogy mire értetted amikor a programok "okosságát" említetted.
Szerintem már az is nagy előny, hogy megszerkeszted pl az m8-as csavart és akkor csak illeszted be a helyére. Nem kell 50-szer megrajzold.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!