Volt már valaki úgy, hogy tervezgette a jövőjét, tudta, hogy érettségi után hova akar menni tanulni, és ez a cél éltette, ezért tanult éveken át, aztán hirtelen összeomlott a terv, a cél? Mit csináltatok ilyenkor? Hogyan tovább?
Röviden, tömören annyi a történet, hogy most szakközépiskolába járok, közgáz osztályba. Nagyon szeretem, nagyon érdekel. Majdnem 3 éve tervezgetem, hogy érettségi után Pesten tanulok tovább, pénzügy-számvitelen. Ezért tanulok, bármit csinálok ez lebeg a szemem előtt és amikor feladnám, erre gondolok. Ez kellő erőt ad ahhoz, hogy folytassam.
Tegnap azonban szembesültem azzal, hogy már csak önköltséges formában indul, tehát elfelejthetem.
És most úgy érzem ez az, ami érdekel, más tervem, célom nincs is igazából. Kb. minden összedőlt körülöttem és nagyon rossz érzés. Ami még érdekelne végülis mind gazdaságtudomány, de ezek nagyrészt önköltségesek.
Jövőre érettségizem és jó lenne, ha lennének terveim, céljaim, de nincs semmi.
Végülis pénzügy-számvitelt okj képzésen is tudok csinálni, csak hát egy főiskolán/egyetemen nyilván magasabb színvonalú a képzés.
A másik, hogy egy kis városban élünk, ahol semmi élet nincs. Nincsenek normális programok, közösségek, mindenki rohan stb. Utálok itt élni és a továbbtanulás lehetősége más városban való élést is jelentett volna.
Voltatok már hasonló helyzetben? Elmesélnétek, hogy mit csináltatok? Hogyan döntöttetek? Mit tanácsolnátok nekem?!
Milyen tanuló vagy? Miért nem jó fősuli/egyetem?
Mennyibe kerülne önköltségből? Akár már most is megkérhetnéd szüleid, hogy gyűjtsetek.
Két öltetem van:
1. Jelentkezel OKJ-ra, mellette diákmeló, és a végzés után felvételizel önköltségesre. A 2 év alatt összeszedett pénzből kijön 2 (max 3) félév, ezalatt teljes mellbedobással a tanulásra koncentrálsz. Megfelelő tanulmányi átlag esetén sok főiskola kedvezményt ad a tandíjra. A maradékot diákhitellel, vagy ha tanulás mellé belefér akkor újra diákmunka.
Előnye, hogy az OKJ állami támogatású, és többnyire elég laza ahhoz, hogy lehessen mellette dolgozni, és így a lehető legkevesebb adóssággal vágsz neki az életnek. (Hacsak a szüleid nem tudják finanszírozni az egészet - mert az a legolcsóbb számodra :D )
Hátránya viszont, hogy az OKJ miatt később fogsz végezni.
2. Lehetőség a leggyorsabb, de a legkockázatosabb:
Felvételizel önköltségesre és diákhitel, vagy diákmunka.
Ezt a lehetőséget nem ajánlom, mert a hitel kockázatos - ki tudja mi lesz X év múlva - , a diákmunka meg az első félévekben nem kifizetődő, mert akkor még nem érzi az ember, hogy mennyivel keményebb mint a középsuli, könnyen bukás lehet a vége, az meg újabb féléves tandíjat jelent...
Köszönöm a válaszokat! :)
A szüleim nem tudják ezt finanszírozni, apukámnak megszűnt a munkahelye, így is alig jövünk ki a pénzből, nemhogy még spórolni tudjunk a tanulmányainkra. Ráadásul van egy egyetemista nővérem, akit szintén kellene támogatni. Pontosan nem tudom mennyibe kerül, de 200.000Ft körül van félévente.
Pont azt néztem, hogy okj-s képzésen is van pénzügy-számvitel és mérlegképes könyvelői is. Igazad van, utolsó válaszoló, tényleg ez az esélyem van. Remélem egy év alatt változik valamennyit a helyzet és lesz legalább munkahely. Mert most még munkát találni is művészet. Máshova meg nem érdemes elmenni okj-s képzésre, ahol tudnék mellette dolgozni, mert akkor a béremet költhetném albérletre.
Tökre megértem, hogy sokan tanulnak a felsőoktatásban, nem is kell ennyi képzett ember blabla. De hány olyan fiatal van, aki nagyon vágyik arra, hogy ezt vagy azt tanulhasson az egyetemen. Jól tanul, küzd, dolgozik a céljáért, de hiába, mert önköltséges. Tudom, hogy ponthatárt mindenkinek meg kell ütnie, de akkor is olyan ez, mintha az tanulhatna tovább, akinek pénzesek a szülei. :S
A szívem nekem is ezt diktálná, mert tényleg ez az álmom, de az eszem nem engedi. Csak mondjuk hosszútávon is gondolkodom. Mi van akkor, ha elvégzem a sulit és nem találok rögtön munkát? Ha majd 35 évesen is a törlesztőrészletet fizetem, ami mellett nem fogok tudni spórolni, hogy legyen saját lakásom, hogy gyereket vállalhassak a majdani párommal. A fél életem úgy lehet rámenne a törlesztőrészlet fizetésére és ezt nem akarom.
Egyébként egyre inkább más irányba kacsingatok a közgazdaságon belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!