Nem tudok tanulni. Hiába olvasom el sokszor az anyagot, nem ragad meg, miközben olvasom emlékszek rá, de nem tudnám visszamondani. Mit javasoltok?
Én is ilyen gondokkal küzdöttem egy ideig.
Én így csinálom azóta:
Írd ki a vázlatát az anyagnak olyan formában,mint egy mese.Összegüggő mondatokba,olyan megjegyzésekkel amikket te megértesz.
Aztán kezd el az első mondtaot olvasni.Mikor már fejből el tudod mondani az egész mondatot,akkor olvasd a másodikat.Mikor már azt is eltudod fejből mondani,akkor próbáld meg elmondani az első kettőt...
Aztán így tovább...egésszen addig amíg nem megy az egész szöveg.
Én akár fél óra alatt megtanulok így egy A/4-es oldalt,amit persze akár 3-4 nap mulva is szinte hiánytalanul elmondok.
Nekem így sikerült!
-Z-
Hát igen! De hatásosnak tűnik...
-Z-
Nekem már elég régen kellett tanulnom, de annakidején a gimiben én is ugyanígy voltam, mint te...
Ha elolvastam az anyagot (akárhányszor is), semmi nem ragadt meg a fejemben!
Aztán kitaláltam magamnak azt a módszert, hogy olvasás közben jegyzetelek (mindig összefoglalom írásban az olvasottak lényegét).
Így kényszerítve vagyok, hogy az olvasott szövegre koncentráljak (előtte hamar elkalandozott a figyelmem).
Ha össze tudom foglalni az olvasott szöveg lényegét, az már azt is jelenti, hogy MEGÉRTETTEM, amit meg ÉRTEK, azt TUDOM is... :D
(Valamiért én képtelen vagyok megtanulni azt, amit nem értek.)
Szóval, nekem ez a módszer vált be, így már nagyon könnyen meg tudtam bármit tanulni.
Különben mindenkinek más módszer "jön be", erre neked magadnak kellene rájönnöd, neked mi a legjobb.
Van több jó könyv, amikben a tanulás technikájával foglalkoznak és megtanítanak tanulni (könyvtárban is hozzájuthatsz).
Javaslom, hogy minél hamarabb találd meg a számodra legjobb módszert, mert annál könnyebb lesz tanulnod.
Ha nem tanulsz meg TANULNI, akkor egyre többet fogsz kínlódni, egyre több rossz jegyed lesz, alulról sokkal nehezebb felkapaszkodni!
Köszönöm a válaszokat! A magolással (A/4= félóra) is és a jegyzeteléssel is az a bajom, h nagyon nagy mennyiségű anyagot kell megtanulnom (100 oldalak) és ezekre nincs időm, keves a vizsgaidőszak :S Viszont a tanulás tanulásának utána fogok nézni, ez nagyon érdekelne. Ha picit javítana a memóriámon, már nagyon hasznos lenne.
Várok tippeket szerekre is (tabletták, teák), amik be is váltak.
A gyerekeimnél nagyon jól bevált a SZÓJALECITIN kapszula (napi 1200mg) és a HALOLAJ (Omega-3) kapszula (szintén napi 1200mg). Mindkettő az agyműködést aktivizálja.
Mióta ezeket szedik, azóta látványosan sokkal könnyebben tanulnak!!!
A fiam például képtelen volt verseket bemagolni, sokat kínlódtunk vele az általánosban emiatt (ráadásul rengeteg verset kellett felmondani).
Mikortól a Szójalecitint szedi, azóta elfelejtettük ezt a gondot!
Emellett még a fejlődésük, növekedésük is látványosan felgyorsult. :D
Élénkítésre sokan a kávét isszák lavór számra, de ez "kiüti" a szívedet, nagyon nem egészséges, vizsgán akár remeghetsz, izzadhatsz is tőle!!!
Jobban ajánlom a GUARANA tablettát, ami szintén élénkítő hatású, de nyújtott hatású, nem mellbevágó-és-leterítő... Abszolút nem káros a szervezetre (mint a kávé), ez egy növény kivonata!
Egész nap friss leszel tőle, nem dobogtatja meg a szíved.
Ez is bevált a gyerekeimnek (középiskolások). :D
Guarana : [link]
Szójalecitin : [link]
Halolaj : [link]
Én úgy szoktam tanulni, hogy elolvasok egy rövidebb összefüggő részt (néhány sor-fél oldal) néhányszor, majd megpróbálom felmondani, megérteni. Ha sikerül, megyek tovább. Ha a végére értem egy nagyobb résznek (egy eőadás anyaga, vagy egy fejezet), akkor még egyszer végigmondom, ha sikerül, megyek a következőre.
Aztán a legvégén még egyszer egyben áolvasom az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!