Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy irodalom...

Miért van az, hogy irodalom órákon alig tanulunk olyan nőkről, akik írtak verseket, drámákat, stb?

Figyelt kérdés
2009. jún. 17. 15:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként ha belegondolok, ez jó kérdés! Nekem most csak három költőnő jut eszembe: Kaffka Margit, Donászi Magda, Nemes Nagy Ágnes. Több nem akar rémleni. A régi időkben szerintem úgy volt, hogy a férfiak szava többet ért, ezért a férfiak futottak be. De azért akadnak híres költő/írónők is, de róluk nem tanulunk annyit.
2009. jún. 17. 15:43
 2/11 A kérdező kommentje:

Én szeptemberben 10.-es leszek,de kilencedik tanévben csak egy nőről tanultunk:Szapphóról.

A nyolcadikos tankönyvemben egy nő szerepelt(Nemes Nagy Ágnes),de idáig már nem jutottunk el.

2009. jún. 17. 15:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Az ókorban nem nagyon voltak női szerzők, az egyenjogúság elég új dolog. Mivel korszakonként haladtok, csak később fogtok eljutni néhány női szerzőig, de mivel a modern irodalom és pláne a külföldi irodalom többnyire kimarad, ezért valószínűleg sosem fogsz hallani a tényleg nagy női szerzőkről, mint Bronte vagy Woolf.
2009. jún. 17. 17:00
 4/11 anonim ***** válasza:
67%

Örülök, hogy feltűnt a probléma! :)

Azért, mert a férfiak hatalmi pozícióban voltak/vannak a kánon formálásakor is (tehát annak eldöntésekor, hogy mi számít értékes irodalomnak).

Férfiak írták/írják a tankönyveket, és sajnos még a női magyartanárok jelentős része is elhiszi, hogy női szerzők nem nagyon voltak vagy kevésbé jelentősek - mert az egyetemen se nagyon hallanak róluk, magyar szakon is csak kevés oktató veszi be őket a tananyagba.

Nőírók mindig is voltak, csak a férfiírók igyekeztek őket kiszorítani, úgy voltak vele, hogy egy nő csak ne írjon, menjen mosni-főzni-takarítani. Sokan emiatt férfi álnéven publikáltak, hogy elfogadtassák magukat. (pl. a Bronte-nővérek)

Nyugodtan vesd fel a kérdést magyarórán, kíváncsi vagyok, mit válaszol a tanárod!

Én anno magyarból is felvételiztem, és azon akadtam ki végképp, hogy amikor megvettem a kiegészítő tankönyveket, abban sem voltak még véletlenül sem női szerzők... Végül SZTE angol szakon kötöttem ki, itt rengeteg női szerzőről tanulhattam.

2009. jún. 17. 18:55
 5/11 anonim válasza:
81%
Van egy igen jó kortárs költőnő:Karafiáth Orsolya
2009. dec. 29. 12:39
 6/11 anonim ***** válasza:
62%
a korábbi évszázadokban a férfiak elnyomták a nőket és ezért nem voltak női költők és írók. pedig a nők sokkal fejlettebbek a férfiaknál. a nők bőréből már sikerült spermát kinyerni( igaz, még életképtelent, de akkor is!) de a férfiakéból soha nem fognak petesejtet kivonni!
2010. jan. 18. 14:51
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
És Szabó Magdával mi van?
2010. ápr. 11. 15:30
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Szabó Magda?

[link]

Mi például középiskolában nem tanultunk róla. Nem tudom, a mostani tananyagban benne van-e?

Kedves Kérdező, esetleg olvasgass az irodalom rovatunkban,fog még bővülni.

[link]

Szendrey Júliáról pl.tudtad, hogy ő is írt, fordított?

[link]

2010. ápr. 11. 15:44
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
De egyébként attól, hogy megemlítünk 1-2 női szerzőt, aki benne van a köztudatban a 200 férfi szerző mellett, még a kérdés jogos marad.
2010. ápr. 11. 15:46
 10/11 A kérdező kommentje:
A 10.es könyvben csakis csak férfi költőkről,írókról tanulunk.
2010. ápr. 11. 18:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!