Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen témát válasszak szakdog...

Milyen témát válasszak szakdogának?

Figyelt kérdés
Mindenképp valamilyen webes alkalmazást szeretnék készíteni, vagy egy statisztikai-grafikus felületet adatbázisból. Nincs valakinek konkrét ötlete?
2012. márc. 22. 19:14
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nem témát, hanem konzulenst kell választani a szakdoga készítésénél - sokkal többet számít, hogy segítőkész és jó fej legyen a tanár, mint maga a téma. Persze azért ne valami olyasmiből írd, ami egyáltalán nem érdekel, de mivel a későbbiekben álláskereséskor is általában a konzulensedtől kérnek rólad referenciát, így az érdekes téma, de hanyag/alkesz/arrogáns konzulens és a kissé unalmas téma, de lelkes és segítőkész, rendes konzulens közül az utóbbit éri meg választani.

Am. sokat segített volna, ha leírod, hogy pontosan milyen szakra jársz. Gondolom valami infó, de akár pl. gazdinfó is lehet. A webes alkalmazásokkal kapcsolatban szerintem tök jó lenne egy, a Tradoshoz v. MemoQ-hoz hasonló fordítóprogram, amely tárolja a regisztrált felhasználó saját fordítómemóriáját, illetve a fordítómemóriák könnyű kicserélését is lehetővé teszi, akár a közösségi oldalakon (LinkedIn, Facebook, Iwiw) belül. Itt az adatvédelmi beállításokkal pl. sokat lehetne szöszölni. Lehetne egy nyelvi, és szaknyelvi fórumot csinálni mellé, esetleg egy webes ocr-progit (tudom, ilyen már van).. szerintem ez elég nagy szabású munka lenne egy szakdolgozatnak. Ha ez túl nagy falat, akkor esetleg csinálhatnál egy eü. adataidat tároló rendszert, amelyet első lépésben a tejes vérkép paramétereinek tárolására fejlessz ki. Ebben mondjuk időben, grafikonokkal lenne szemléltethető a beteg kiválasztott adatainak a változása, tehát pl. ha egy epilepsziás beteg gyógyszerszintjét monitorozni kellene, akkor egy klikkeléssel láthatná az orvos az eredményeket havi bontásban. A teljes vérképpel a legjobb kezdeni, de a későbbiekben ez továbbfejleszthető lenne, ha esetleg kevés. Esetleg csinálhatnál egy gyógyszer-gyógyszer és gyógyszer-étel interakció keresőt, amit a betegek használhatnának otthon. Ez elég egyszerű lenne, mert angol verziói már vannak. Más ötletem nincs, bocsi, ha ezek túl nagyszabású/túl átlagos dolgok.

2012. márc. 22. 19:56
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a gyors válaszod. Mérnök-informatika szakra járok, azon belül is a hálós-webes szakirány. A konzulens már megvan, Ő iszonyat jó fej, és segít is.

De azt nem várhatom el tőle hogy mindent Ő találjon ki. Ezért kellene egy kiinduló pont, ahonnan eltudnám kezdeni.

Amiket írtál, azok nagyon jók. Lehet hogy átlagosak, de ettől szép, hogy nem valami bonyolult dolgot fejlesztek ki, hanem olyat amit egy "mezei" felhasználó is könnyen kezel.

Már ilyenen is gondolkodtam ami az alábbi linken van. Ez sem túl bonyolult. De mit lehetne még a sör helyett? Tudom sok a választék, de nem jut eszembe hasznos.

[link]

Vagy pedig már gondoltam olyanra, hogy egy SZTK adatait használom fel az általad említett módon. Ahhoz még holnap egyeztetek az SZTK-val. Ügye ott van fülészt, bőrgyógyászat... stb stb. Szóval itt elég tág lenne a téma.

Van még a virtuális patika..

Egyelőre kifogytam. De már lassan le kell adni a témát a konzulensnél.

Szerinted, így ezek után?

2012. márc. 22. 20:15
 3/6 anonim ***** válasza:

Hm :) A kocsmakereső alapján eszembe jutott valami, amit még patikában dolgozó gyógyszerész koromban igényeltünk volna. Egy országos/városi készletnyilvántartó gyógyszertárak részére, amelyben rá lehet keresni arra a gyógyszerre, amit a betegnek nem tudunk adni, a találatokat pedig lehetne különböző szempontok szerint rendezni (pl. melyik patikában van több dobozzal, melyik van közelebb). Ez főleg országos hiánycikkek esetén lenne nagy segítség - időről-időre megesik, hogy a beteget csak találomra küldözgetjük, ha a szállítóknak nincs raktáron az adott gyógyszerből, ill. azt mondjuk, hogy hát próbálkozzon más patikákban, hátha maradt készleten. A "szakmai" háttéranyag a dolgokhoz: a receptköteles gyógyszerek esetében minden patika rá van kötve az OEP netes rendszerére, aminek VirEP a neve, tehát az OEP minden receptes tranzakciót lát, de a patikák nem látják egymást (ez a rendszer ellenőrzi többek között, hogy a TAJ-szám érvényes-e). Amit te tehetnél, az az OEP oldaláról lenne megvalósítható és a szakmabelieknek hatalmas segítség lenne. Az OEP nem látja a raktáron lévő készleteket, csak amit eladsz, tehát ezzel kapcsolatban is ki kellene találni valamit.

Ha a játékok érdekelnek, akkor akár valamilyen MMO virtuális piacához/aukciós házához is tervezhetsz ilyen kiegészítőt, ezt mondjuk szerintem csak akkor érdemes, ha később ilyesmivel akarsz foglalkozni. Pl. anno az Aionnál volt ilyen lehetőség, hogy az aukcióidat egy netes böngészőből, munkahelyről is intézhetted és rákereshettél a piac aktuális áraira, megnézhetted, hogy ki és mennyivel licitált alád. Ez gondolom normál értékpiacra is működne, csak adena/gold pénznem helyett deviza, S grades fegyó helyett meg részvények kellenének.

Egyébként ami szerintem témaválasztásnál még fontos, hogy az érdeklődési területednek, hobbidnak megfelelő területen fejlessz valamit - eddig mnden ismerősömtől megkérdezték, hogy miért azt a témát választotta, amit. A legjobb barátnőm pl. repülőgép szimulátort tervezett szakdogának, a védéskor pedig tök lelkesen beszélt a hobbijáról, a modell repülőgépezésről, eg azt hiszem szóban át kellett alakítania helikopter szimulátorrá. Ötöst kapott:) Bocsi, hogy csak ennyi ötletem volt így hirtelen, azért remélem valamennyit segítettem! Sok sikert a témaválasztáshoz!

2012. márc. 22. 20:44
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, rengeteget segítettél!

A hobbim az a zenélés és a foci meccsekre járás/nézés. Igazából ez a téma sem állna távol tőlem, én olyan vagyok, hogy ha már megvan a téma, akkor onnantól kezdve csak azon vagyok rajta.

Ez a patikás téma ez nagyon jó ötlet. A megvalósítást még megkérdezem a konzulensemtől, hátha lenne rá valamilyen ötlete. Esetleg ha küldök a patikáknak egy kérdő ívet, rajta hogy milyen gyógyszereket árulnak, és az alapján csinálnék egy adatbázist és onnan tölteném fel? Vagy ez már nagyon szöszmöszös feladat lenne?

Az a baj, hogy még nagyon vakon vagyok:)

Mégegyszer köszi a segítséget!!!

2012. márc. 22. 20:56
 5/6 anonim ***** válasza:

Nincs mit :) Szerintem ne valós adatokat használj fel, azzal rengeteg időd elmenne. Egyrészt rengeteg gyógyszer van, neked egy szakdolgozathoz elég lenne mondjuk csak 40 különböző is, másrészt meg nem szívesen adják ki, hogy mekkora raktárkészlettel dolgoznak. Szerintem felesleges lenne vele szöszölni: a helyedben csinálnék néhány referencia készítményt (interneten utána tudsz nézni, ajánlom a [link] -t, ahol regisztrációt követően keresheted a vényköteles adatbázist, illetve a [link] -t), amin keresztül bemutatom, hogy hogyan működik a rendszer, illetve 3-5 gyógyszertárat, amit berakok a keresőbe. Szerintem nálatok is inkább a működési elvet és a kidolgozást fogják nézni, és persze az ötletet. Ami még eszembe jutott, hogy rakhatnál be egy olyat, hogy hatóanyagra lehessen keresni a patikák készletében, illetve ha van helyettesítője, akkor a generikumra is. Konkrét példák hiánycikkekre az elmúlt évekből, amikor jó lett volna egy ilyen rendszer: aciclovir tabletták (Telviran és társai), Sinlac tápszer, Cardura XL tabletta, Symicia tabletta.

Hasonló ötlet zenével kapcsolatban: koncertkereső, ahol lehet zenekarra, stílusra, településre v. időpontra keresni.

2012. márc. 22. 21:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi, ez a patikus meg a koncertkereső téma ez nagyon megfogott:) habár szerintem a patikásnak nagyobb haszna lehet:)
2012. márc. 22. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!