Szakdolgozat - idézéssel kapcsolatos kérdés (? )
Tudja esetleg valaki, hogy amikor szó szerint idézek egy tanulmányból, akkor ugyebár zárójelben oda kell írni a tanulmány megjelenésének évét és az oldalszámot.
De mi van akkor, ha nekem nem az eredeti tanulmány van meg, hanem egy könyv (gyűjtemnény), amiben benne van az adott cikk.
Tehát tegyük fel 1960-ban írták a tanulmányt, de nekem egy 1972-es könyv van meg, amiben benne van a cikk. Akkor zárójelben azt a kiadást kell odaírnom, ami nekem van meg és azt az oldalszámot? Viszont akkor úgy fog kinézni, mintha 1972-ben írták volna a tanulmányt.
sztem ugyanúgy az adott könyvnek odaírod a címét,szerzőjét,kiadás évét,és az oldalszámot,és így megfelelő lesz
esetleg odaírhatod,h hanyadik kiadás,vagy,h vmi gyűjtemény,így biztos jó lesz :)
Szerintem Neked azt kell megadnod, amiből TE dolgozol.
Amúgy, amikor a szövegben teszel zárójelet, és ott is hivatkozol a szakirodalomra, az elég kellemetlen az olvasás szempontjából. Én a lábjegyzetet preferálom, ott a kis szám, ami nem zavaró, s a lap alján utánaolvashat, hogy honnan az idézet. Ilyenkor úgy szoktuk, hogy amikor először idézel egy műből, még teljes bibliográfiai adattal teszed, utána rövidítve (szerző, idézett mű, x.oldal). Hátul a bibliográfiában pedig minden felhasznált irodalom részletesen.
16:12 nem mindenhol ugyan azt várják el. azaz nem ugyan ugy :) van akinek fotnos a sok forrás, van akit idegesit. külsö belsö biráloim véleménye tök ellentétes volt, az egyik szerint sz.r lett, mig a külsö szerint k.vajo. elég nagy volt a különbség a 2 birálat között volt is balhé :S
kérdezö: attol függ nálatok mik az elvásárok. amugy meg ezért van a konzulensed, beszélj vele... egy email elég is.
nyelvészetből írok és ott nem szokás lábjegyzetezni, mindig a szövegbe teszik, hogy kitől származik az idézet.
Egyébként próbálom én is átfogalmazni, de néha nem lehet. Néha nem tudom eldönteni, hogyha kb. egy szókapcsolatot kiírok, arra nem húzzák-e rá, hogy plagizálás (bár csak nem jönnek rá, hogy szó szerint van).
Az a baj, hogy nem tudom, mennyi számít már idézésnek. Ha szó szerint kiírok fél sort, már azt is le kellene hivatkoznom?
Beszélek majd persze a konzulensemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!