Ilyen feltételek mellett megéri szülésznőnek készülni, és kikészülni lelkileg?
Másodéves szülésznő hallgató vagyok, egyetem egészségügyi karán. A napokban szembesültem néhány olyan dologgal, amik borzasztóan lehúznak:
1.) A tantervünk szerint már csak születésre és nőgyógyászatra specializálódott tantárgyaim vannak, és ahogy minden tanárunk reklámozza, mi csupán annyival fogunk többet érni a régi OKJ-s képzésben részt vett szülésznőktől, hogy tudjuk, mi miért van. Ezenkívül nem leszünk más, csak ápolók a szülészeti osztályon (tudom, hogy mi egy szülésznő kompetenciája, de tulajdonképpen igazuk van).
2.) Ebből következőleg totálisan elszomorodok, mivel azért tanuljak végig 4 évet, hogy csupán egy gyorstalpallóban elvégzett 1 éves OKJ-s tanfolyamos szülésznőnél kicsivel érjek majd többet??
3.)Folyamatosan azt hallgatjuk a vezető szülésznőktől a gyakorlatokon, hogy minek akarunk mi szülésznők lenni, mert NINCS munka számunkra.
4.) Külfüldben ne is merjen senki gondolkozni, mert 5 éves szakmai tapasztalat kell hozzá...
5.) Ebből kifolyólag, ha nem kapok munkát belföldön, és nem dolgozok a diplomám megszerzésétől számítva 5 éven belül 3 évet (és utána 5 évenként még 3-at), a diplomámat elévültnek tekintik, és ha netalántán egyszer még is kapnék munkát, akkor már nem fogok, mert a végigtanult 4 év ellenére sem leszek szülésznő, sem semmiféle egészségügyi dolgozó...
6.) Júniusban hoznak be egy olyan törvényt, hogy egészségügyi dolgozó, ha valakinek kárt okoz, azt vagyonával kénytelen megfizetni... Így hogy lehet higgadtan a munkát higgadtan elvégezni, tudván a szülészeti osztályon van a kórházi perek fele? Gondolván arra, hogy még egy icicpici döntéssel is tönkreteszem a családomat anyagilag?
7.) A fizetésem alig lesz több, mint a minimál bér... De ez másodlagos, hiszen ezt előre is tudtam, passzióból választottam ezt a hivatást.
Borzasztóan el vagyok keseredve, olyannyira, hogy hiába tanulok, nem marad meg bennem semmi. Az egészségemet is kezdi befolyásolni, 2 hete állandóan hányok, nem marad meg bennem semmi, le vagyok gyengülve. A stressztől tegnap eleredt az orrom is.
Meg éri ezt csinálni így??? Csalódtam mindenben :,(
Az átlagaim egyébként eddig mindig jók voltak, a legjobbak között vagyok. De mintha elveszítettem volna a lelkesedésemet.
Tulajdonképpen véleményekre vagyok kíváncsi, szerintetek mi a megoldás?
5.) Ebből kifolyólag, ha nem kapok munkát belföldön, és nem dolgozok a diplomám megszerzésétől számítva 5 éven belül 3 évet (és utána 5 évenként még 3-at), a diplomámat elévültnek tekintik, és ha netalántán egyszer még is kapnék munkát, akkor már nem fogok, mert a végigtanult 4 év ellenére sem leszek szülésznő, sem semmiféle egészségügyi dolgozó...
6.) Júniusban hoznak be egy olyan törvényt, hogy egészségügyi dolgozó, ha valakinek kárt okoz, azt vagyonával kénytelen megfizetni... Így hogy lehet higgadtan a munkát higgadtan elvégezni, tudván a szülészeti osztályon van a kórházi perek fele? Gondolván arra, hogy még egy icicpici döntéssel is tönkreteszem a családomat anyagilag?
7.) A fizetésem alig lesz több, mint a minimál bér... De ez másodlagos, hiszen ezt előre is tudtam, passzióból választottam ezt a hivatást.
Had reagáljak gyakorlott eü-sként
%. A továbbképzési ponnt rednszert félre értetted. Nem olyan mint az egyteme és müködik már vagy 10 éve...de semmit sme ér. Nem kéri senki a müködési engedélyed és még cska vizsgázni sem kell.. ez a gyakorlat. De tájékozódj a www.eekh.hu oldalon ott van mniden.
diplomásként az alap béred nem mninimálbér kb brutto 125 körüli.
s mint írták sokan már szülésznőt is fogadnak. A kompetenciád és felelősséged ugyanolyan nagy mint ha csak OKJ-d lenne... ezért szüntették azt meg.
Nem haszontalan amit csinálsz csak azt lásd, ohgy az eü szrban van.
Sajnos az egészségügyi dolgozóknál (orvostól ápolóig) múlt évtől bevezették az un. "kredit rendszert", ami gyakorlatilag olyan, mint az egyetemnél a kredit szerzés, csak itt a ledolgozott évekkel és továbbképzésre járásokkal tudod megszerezni az alap kreditszámot (azt hiszem, 180 kredit). Ehhez minimum 3 évet kell 5 évenként dolgozni, plusz járni előadásokra, vagy 5 évet dolgozol az 5-ből.
ehhez kis magyarázat. a továbbképzési pontrendszert ami a müködési engedélyhez kell már 1996-ban kitalálták. Müködésbe 2000-ben lépet. a rendszer elviekben azóta müködik. Gyakolratban a mai napig nyögve nyelős. amit lertál 100 pontra vonatkozik. 5 évente 3 év munkaviszonyt kell igazolni és a továbbképzéseket. olvasd el a www.meszk.hu oldalon a most érvényes továbbképzésekre vonatkozó szabályozáast.
s most figylej ezt az egsézet igazán nem ellenőrzi senki...... én is úgy vállatam ápolói munkát,ohgy a müködési kártyám lejárt 2 éve.. senki nem kérte mikor munkába álltam. Ilyen világot élünk.
10. válaszoló
Én pl az ilyen dolgokat elítélem az eü-ben. Ok tudom, hogy nagyon keveset keresnek, de hogy azért fizessek, ami ingyen jár.... Minimálbéren élő kismamák adják be a bérük 2/3-át egy szülésre? Tudom más dokiknál 100-150 ezer a tarifa, de akkor is undorító dolog ez.
Miért ítéled el? Legtöbb kismama vagy orvost fogad vagy szülésznőt.
Miért kell fizetni? Azért, hogy rám áldozza az idejét, szabadnapját, csak velem foglalkozik. Nem az ügyeletes kér ennyit, hanem akihez az ember 1-2 hónapig jár előtte ctg-re, egyéb vizsgálatokra is.
Nem kötelező fogadni.
Miket szó szerint ezzel riogatnak, és ez tervezetben van, amit leírtam. Az, hogy a gyakorlatba mi megy, sajnos még nem tudom.
A kismamákra nem lehet számolni, és szívem sincs elvenni a pénzt. Más dolog, ha álmomból felkelve riasztanak, hogy menjek, de ilyesmit nem tartok számon. És nem is szeretnék.
Hát pedig, ha jó szülésznő akarsz lenni, akkor a kismamákkal fogsz éjszakázni zokszó nélkül.
Én írtam a 2 szülést, és 2x voltam "koraszülni", így láttam, hogy mi van a szülészeten éjjel-nappal.
A szülésznők nagyon odaadók, az enyém is 2x éjszakázott "miattunk".
De egyébként is sok az éjjel szülés.
Van, hogy egész nap nincs semmi, van, hogy fél óránként szülés.....
Kedves kérdező, ki kell menni külföldre. Tudtommal titeket szülésznőket is tárt karokkal és normális fizetéssel fogadnak. A magyar eü úgy sz@r ahogy van. Nem érdemes benne dolgozni. Ráadásul a magyar társadalom nem áll ki az egészségügyi dolgozóiért éhbérért dolgoztatnak minket iszonytató felelősség mellett. Hát az anyjukat! Én amint végzék megyek is ki külföldre, és itthon mindenki úgy döglik meg ahogy akar az üres kórházakban, mert hogy minden normális orvos, ápoló, szülésznő, mentőtiszt el fog innen menni, ha sürgősen nem történik drasztikus változás abban biztos vagyok.
Egy medikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!