Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit tegyen az Óvodapedagógus?

Mit tegyen az Óvodapedagógus?

Figyelt kérdés
Mit tegyen az óvodapedagógus ha a család vegetáriánus és a gyermeküket is ebben a szellemben nevelik?Nem kap húst egyáltalán,holott tudjuk hogy erre szüksége van a szervezetének hogy normálisan fejlődjön.Szerintetek?
2009. jún. 6. 16:19
 1/6 anonim ***** válasza:
40%

Szerintem is szüksége van húsra egy fejlődő szervezetnek. Persze nagyon gondosan összeállított étrend esetén ki lehetne váltani, de itt nem ez lehet.

Szerintem adjatok neki húst, úgy, hogy nem mondjátok neki, hogy húst kapott. Csak körettel nem lakhat jól.

Mondjátok, hogy rántott <valami jó hosszú, megjegyezhetetlen szó> az ebéd. ha otthon kérdezik, majd azt mondja, rántott valami volt az ebéd, ami lehet patiszon és karfiol is :)

Vagy egyszerűen azt mondja, nem tudja, mi volt az ebéd.

2009. jún. 6. 16:25
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Dietetikusként ha akarod priviben küldhetek neked cikkeket arról,hogy ez mennyire nem elfogadott szakmailag.

Anno voltam úgynevezett Reforméletmód óvoda dietetikusa. Ide vegetáriánus szülők gyerekei jártak, akiket ebben a szellemben nevelték. Az ÁNTSZ csak úgy engedélyezte a működést,hogy lakto-ovo vegetáriánus étrendet kellett tartani. Én a vegánnal tudok nagyjából egyetérteni. Tudni illik,kell, hogy a vegetarianizmusnak is van. Le kell ülni a szülőkkel és meg kell kérdezni melyik ágat művelik. Lehetőség szerint meg kell őket győzni arról,hogy engedjék meg legalább,hogy a gyermek az oviban vegán módon táplálkozzon: ez az óvodának is kivitelezhető normál étkeztetés mellett, hiszen ez azt jelenti,hogy zöldség, gyümölcs, tojás, tejterméket, hal és baromfi szerepel az étlapon. Ha ebbe nem mennek bele el kell magyarázni,hogy mivel súlyos hiány állapotokhoz vezet ha nem kap meg minden számára szükségeset a fejlődő szervezete. Legalább a lakto-ovo étkezést engedélyezzék. A szülőket maximálisan tiszteletben tartva és a gyerek érdekeit szem előtt így lehet áthidalni. A szakcikkek amiket pedig javasolni tudok alá támasztanák az érveket.

2009. jún. 6. 16:48
 3/6 anonim ***** válasza:
60%

Kedves első válaszoló!

Amit Te írtál le az nagyon nagyon butus dolog. Nem lehet a szülő kérését a gyermeknek hazudva kikerülni!!!

Ez olyan, mintha látnánk egy gyermeken pl. hogy iskolaérett, de a szülő marasztalni akarja még egy évre az oviban és mi, mivel nem értünk egyet beíratjuk a suliba, de a gyereknek azt mondjuk, hogy csak egy másik csoportba jár...

Szerintem csak az lehet a megoldás, hogy a szülőkkel egyeztessünk.

2009. jún. 6. 17:00
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A dietetikus szakmai érveit persze mindenképpen olvasd el, de egyébként én nem hiszem, hogy pont egy ilyen laikus oldalon kellene megoldást találni egy ilyen fontos kérdésre. Már az óvodai felvételkor tisztázni kell a szülők táplálkozási szokásait, és velük egyeztetni. Semmiképpen sem becsapni őket, mert arra úgyis rájönnek. A gyereket sem szabad becsapni, ő is rájön, és nagyon össze fog zavarodni ettől.Ezt a kérdést egészen biztosan óvodapedagógiai szakmai, egészségügyi és fenntartói körben meg lehet tárgyalni, és biztos hogy erre van kidolgozott eljárásmód. Ha eddig ilyenről nem tudtok, forduljatok a fenntartóhoz és tőle kérjetek írásos állásfoglalást. Nem lehet minden óvodától elvárni, hogy mindenféle étkezést biztosítani tudjon, de esetleg egy közeli másik óvodában van reformétkezés vagy ha másképp nem megy, a gyerek hozhat otthonról, bár ezt meg lehet, hogy az ÁNTSZ nem engedi, mert nem lehet ellenőrizni. Ebben a kérdésben egyeztetni kell: tiszteletben kell tartani a szülő jogát is, hogy a gyerek táplálkozási szokását meghatározza (nem hiszem, hogy hagyja magát meggyőzni), és a szülőnek is tudomásul kell venni, hogy ezt minden óvodától nem lehet elvárni. A kérdés megoldása semmiképpen nem a csoport óvónénijének a feladata, és nem is egyedi eset.
2009. jún. 6. 17:03
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat:)
2009. jún. 6. 17:19
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Se a szülőt, se a gyereket ne csapd be, butaság lenne. Szerintem is ülj le a szülőkkel átbeszélni ezt a dolgot, aztán találjatok ki valamit együtt. Én őrjöngenék, ha a gyerekemet más szellemben nevelnék, mint ahogyan én gondolom.
2009. jún. 6. 18:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!