Az OKJ-s képzés felsőfokú végzettségnek számít?
van olyan a fősulikon, hogy felsőfokú szakképzés. 2 évesek ezek a szakok, a fősulin belül tanulod, de persze nem lesz diplomád meg semmi, csak a záróvizsgát követően egy bizonyítványod. Ezeket a szakokat régen OKJ képzésnek nevezték, és pl. a munkaügyi központban technikumnak könyvelik el.
A 4 éves, amivel diplomát kapsz, elvileg az a hivatalos felsőfokú végzettség.
Vannak OKJ-s képzések amik felsőfokú papírt adnak (vagy legalábbis pár éve még voltak).
Ezeket nevezték "Akkreditált Felsőfokú Szakképzésnek".
Érettségi utáni 2 éves képzések voltak, általában valamelyik egyetem és egy szakközépiskola közös képzéseként indították őket.
A tantervet az egyetem és az iskola közösen határozta meg, az oktatás a szakközépiskolában zajlott, a vizsgáztatáson az egyetem tanárai is részt vettek, államvizsgát kellett tenni, szakdolgozatot kellett beadni és megvédeni.
Ilyen szakmák voltak pl.: Villamosmérnök-asszisztens, gépészmérnök-asszisztens.
A főiskolai tananyagot vették alapul, csak elhagyták a töltelék-tantárgyakat, inkább szakmai részre mentek rá és nem mentek olyan tudományos magasságokba a nem szakmai tárgyakból (pl. matek,fizika) mint a főiskolán.
Nem tudom jelenleg vannak-e még ilyen képzések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!