Valóban ilyen egy levelező szak?
Jómagam levelező szakra szeretnék jelentkezni, mellette pedig dolgozni teljes munkaidőben. Szükségem van a pénzre, mivel az otthoni hangulat, légkör betegesen pesszimista "lehúzó" (főleg anyagi gondok miatt, egyéb családi ügyek miatt...) és mielőbb szeretnék tőlük elköltözni (elhatárolódni).
Apukám szerint levelezőt csak azok végeznek, akik már felső vezetői beosztásban vannak, nagyon jól keresnek, így magánórákat vesznek hogy át tudjanak menni...
De hogy otthon, főleg munka mellett, egyedül nem lehet megtanulni azt amit a nappali tagozaton naponta tanulnak BIZTOS.
Ez így van?
Nem, egyáltalán nincs így. Apukád nagyon rosszul tudja, feltételezem nem járt felsőoktatásra vagy ha járt is hát elég régen.
Igenis el lehet végezni levelezőn bármilyen szakot. Ez nem azt jelenti hogy levelezni fogsz a sulival, hanem hétvégente (péntek-szombat) reggel megkezdődik egy bizonyos óra és az tart este 6-7-ig. Közben persze szünetekkel, de azon a napon le tudja adni a tanár azt az anaygot ami szükséges a vizsgára. És még ajánl pár könyvet mit olvass el hozzá.
Nem kell semmiféle különórákat venni. Mindenki saját magának tanul, a saját tempójában.
Levelezőt bárki végezhet, amikor én jártam voltak csoporttársaim 21 évesektől 50 évesig. Nagyon jó kis társaság volt.
Ahogy az első mondja. Nappalis vagyok, de voltak levelezős csoporttársaim. Általában kéthetente péntek-szombat (vizsgák előtt, ha szükséges volt, akkor csütörtök este is) volt a konzultációs időpont, ez azt jelentette, hogy két nap alatt ledarálták nekik azt az anyagot, amit nekünk heti leosztásban. Ha találtak nappalis barátot, akkor mi küldtük nekik a jegyzeteinket, mert azért mégis több fül többet hall és jobban jegyzetel. Mellette dolgoztak, gyermeket neveltek, akármi. És, aki igazán kitartó, az simán megtanulja azt, amit nappalin naponta.
Ez teljes értékű képzés, nem üzletemberek jódolga:) Nyugodtan menj levelezőre.
Dehogy is!
Ha megnézed, sok szaknál a levelező olcsóbban jön ki, mint az államilag támogatott ingyenes képzés. Az ingyenesnél sok szaknál kell fizetni negyedévente, félévente ilyen olyan díjakat, részvételi, támogatás, stb, a levelezősnél meg meg van adva a konkrét ár, ami egyszerre soknak tűnhet, hogy 50000
-xxxxx ft, de mellette tudsz dolgozni, ha olyan a munkahely, bent is tudsz tanulni, jobban fel tudsz készülni. Érettségi után másfél évig jártam ingyenes infós okjre, de otthagytam munka miatt, azóta munka mellett levelezősön, vagy gyorsított képzésben letettem uszodamester+ vízgépész, vendéglátós, bolti eladó + boltvezető szakmákat, és most a nyelvvizsgára készülök.
Azért a levelezős oktatás esetén azt kalkuláld be, hogy az nagyon más, mint a középiskola.
Középiskolában gyakorlatilag mindent megrágva tesznek a diák elé. Ha olyat kérne számon a tanár, ami esetleg nem hangzott el órán, akkor kitör a palotaforradalom. A felsőoktatás már alapból más: Sokkal több önálló tanulást, kutatómunkát igényel. Nappalin sem könnyű beleszokni az új rendszerbe. Levelezőn még nehezebb, mart ott aztán végképp nem adják le a konzultációkon a teljes anyagot. nagyon sok egyéni munkával jár a dolog. és ha teljes állásban dolgozol mellette, akkor ugye a vizsgákra sem igen van annyi időd készülni, mint a nappalisoknak, akiknek egyéb dolguk sincs.
Szóval meg lehet csinálni, de tudnod kell, hogy nem lesz nagyon könnyű. De ha szorgalmas vagy és van egy kis sütnivalód is, akkor simán menni fog.
Választhatod a távoktatásos formát is, amennyiben indít olyat az iskola. Én úgy végeztem. Fizetős, de ha jól kiszámolom, olcsóbb, mintha nappalin fizettem volna a tandíjat, levelezőn is magasabb a finanszírozni való.
félévente 2x volt konzultáció, minden tárgyból 1 alkalom, illetve online módon is leadták az anyagot, félévente 2x minden tárgyból. Kaptunk jegyzeteket, gyakorló feladatokat, könyveket. Ugyanúgy vizsgáztunk, mint a nappalisok vagy a levelezősök, a követelmény is ugyanaz volt.
Sokan munka mellett vállalták be és el is tudták végezni, külön tanárra nem is igazán volt szükség, sokan hasonló munkakörben dolgoztak, csak a papír kellett valamiért.
A vizsgákra 1 hónap alatt is fel lehet készülni, de persze kényelmesebb, ha folyamatosan készülsz, tételeket dolgozol ki, esetleg összedolgoztok páran... Szerintem érdemes átgondolni.
Levelezőn hetente, kéthetente, havonta is be kell járni, ezt iskolája válogatja, olykor több egymást követő napon vannak az előadások, szóval nagyon leterhelő lehet.
(távoktatáson nem kell szállásra, kajára, utazásra költened hetente, havonta, a könyveket, tananyag nagy részét megkapod, kapcsolatban vagy a tanárral egész féléven keresztül, írsz neki ha valami nem tiszta és ő segít, csak internet kapcsolat kell) nehezebb elvégezni, mert több szorgalmat és kitartást, önállóságot igényel, de mellette szabadabb vagy és te magad osztod be az idődet. Okosan kell megszervezni a dolgaidat, ezt megtanultam a 3 év alatt :)
Szerintem gondold át, meg lehet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!