A középiskolások számára miért tesznek olyan könyveket "kötelező olvasmánnyá", ami abszolút nem az érdeklődési köre a mai fiatalok túlnyomó részének?
Azon elmélkedtem, hogy a mai középiskolások számára miért tesznek kötelező rengeteg olyan könyvet, amik (sajnos) a többség számára abszolút nem egy "mai kamasz lelki világának érdekes regény"? Nem az lenne a cél, hogy a kötelező olvasmányokkal kedvcsinálóként hassanak a diákokra az olvasás ügyében? Hogy megszeressenek olvasni? Mert ha az ember arcéba sok olyat nyomnak egy adott témán belül, amiben abszolút nem leli örömét, egyszerűen elmegy tőle a kedve. (És félő, hogy nem csak a kötelezőktől, hanem az egész olvasás fogalmát megutálja.)
Végeztem kórtársaim körében egy közvélemény kutatást: 40 diákot (NEM osztálytársak) megkérdeztem, mi a véleménye a kötelező olvasmányokról, lesújtó válaszok érkeztek. 10-en elolvasták, 5 ember a rövidítettet. A 10 olvasóból 7 mondta azt, hogy abszolút nem élvezte a kötelezőket, vagy csak nagyon ritkán, kizárólag a jegy érdekében olvasták el. Kérdeztem tőlük, érzik-e azt hogy "többek lettek-e?", "műveltebbek-e?", válaszuk az volt hogy többnek semmiképpen nem érzik maguk (2 ember azt felelte hogy igen), "műveltebbnek" olyan szinten érzik magukat hogy ha 100000 az 1-hez, de valahol szóba jönne az az olvasmány, elmondhatnák hogy elolvasták.
Volt olyan a megkérdezettek közül, aki átlagosan hetente 2 könyvet olvas el, de mivel azok témája GYÖKERESEN más mint ami a kötelező olvasmányokat illeti (értett itt fantasy, vámpíros, Harry Potter, Gyűrűk Ura, Keresztapa regényekre pl.), a jegyekért pedig nem kívánja elolvasni őket, max rövidítettben. (Márpedig imád olvasni)
Én személy szerint hasonló indokkal rendelkezem mint az előbb említett személy, azzal a különbséggel hogy én rendszeresen elolvasom a kötelezőket. (Nem örömből, hanem a jegyek miatt, még csak nem is a "műveltség" miatt, mert tudom jól, nagy valószínűséggel soha a büdös életben nem tudom hasznosítani ezen irodalmi művek ismeretségét, ez egyébként gyakran a kedvem is szegi a dologtól)
A szüleim úgy tartják, a társasági élet miatt előny ezeket elolvasni, ismerkedésnél jól jöhet. Nos, nekem eddig nagyjából 10 randim volt, de egy lánnyal sem tudtam volna, szerettem volna ilyen dolgokról beszélni, illetve ezt nem csak randira értem, de bármilyen helyzetre ami a korosztályom illeti. (Felnőttekkel sem szoktam ilyesmikről beszélni soha)
A kérdésem tehát, hogy ti hogyan vélekedtek erről az egész "kötelező olvasmány" dologról?
kórtársaim - hát többek között ezért. Milyen közös kórotok van?
A középiskolában nem cél az olcasás megszerettetése, az kb. általános iskola 2-3. osztály. Azért vannak a kötelezők, hogy legyen némi fogalmatok a klasszikusokról, különben az életben nem olvasnátok pl. Jókait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!